Gazete Vatan Logo

Türkiye’den İran gazı almak isteyen Fransızlar’a Ermeni tasarısı vetosu

Türkiye’nin İran’dan alacağı doğalgaz, enerji devlerinin iştahını kabarttı. Türkiye ile İran arasında Temmuz’da yapılan ön anlaşma çerçevesinde gelecek doğalgazı almak için ilgi gösteren Alman RWE, Gaz de France ve İsviçreli EGL, Enerji Bakanlığı ile temasa geçti. Şirketler, doğalgazı Türkiye sınırından alıp transit ücreti vermek isterken, Fransızlar’a Ermeni Tasarısı vetosu geldi.

Başbakanlık yetkilileri, Fransa’nın Ermeni soykırımı iddialarına destek veren tasarı nedeniyle İran gazını Avrupa’ya ulaştıracak Nabucco Projesi’ne ortak olmak isteyen Gaz de France’ın durumunun halen sıkıntılı olduğunu hatırlatarak, “Aynı durum İran gazı için de geçerli. Türkiye, şirketin projede olmasını istiyor ama Ermeni Tasarısı büyük sorun” dedi.

Ermeni sorununun Fransa’nın başını ağrıtmaya devam edeceğini belirten enerji analistleri, “Bölgede enerji hatlarında yer almak isteyen Gaz de France, Fransa’dan bir adım gelmediği sürece en azından Türkiye’de çok şanslı gözükmüyor” dedi. RWE ve Gaz de France, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını karşılayacak en büyük projelerden Nabucco’ya 6’ncı ortak olmak için konsorsiyumlarla görüşüyor. ELG de Haziran’da İran ulusal gaz ihracat şirketi NIGEC ile Avrupa’ya yılda 5.5 milyar metreküp gaz teslimini içeren 25 yıllık anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı