Gazete Vatan Logo

Türkiye batı ittifakına uyumsuz görünüyor

Güler Sabancı Türk Dış Politikasını analiz etti

SABANCI Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Dış dünyada da Türkiye’ye artan bir ilgi var. Artık Türkiye Batı ittifakının en hafif deyişle ‘uyumlu bir üyesi’ olarak görülmüyor” dedi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, değişen dünya düzeninde, Türk dış politikası için ne gibi fırsatların doğabileceği konusunun Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Büyüyen ve gelişen Türkiye artık kendi iç meseleleri ile boğuşmayı aşıp dünyada ve bölgede ne gibi bir rol oynayabileceği konusunda giderek daha çok tartışıyor, fikirler, modeller, vizyonlar üretiyor” dedi.

2011 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü töreninde konuşan Güler Sabancı, “Dış dünyada da Türkiye’ye artan bir ilgi var. Artık Türkiye Batı ittifakının en hafif deyişle ‘uyumlu bir üyesi’ olarak görülmüyor. Büyüyen ekonomisi, bütün iniş ve çıkışlarına rağmen giderek pekişen demokrasisi, artan kendine güveni ile Türkiye dış dünyanın da dikkatini çekiyor” değerlendirmesini yaptı. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün Türkiye’de ve dünyada, ülkenin potansiyeli üzerine daha çok düşünülmesini, tartışılmasını, bu potansiyelin gelişimine katkıda bulunmayı hedeflediğini belirten Sabancı, şunları söyledi: “Bu durumu olumlu görüp, değişen dünyamızda Türkiye’nin ne gibi bir rol oynayabileceği üzerinde duruyor. Batı ittifakı içinde bazıları ise ‘Türkiye nereye?’, yani ‘Quo vadis Türkiye?’ diye soruyor. Biz de bu seneki araştırma ödülünde, katılımcılarından bu ilginç durum ve gelişmelere ışık tutmalarını, Türkiye’nin yeni ve pro-aktif dış politikalarını irdelemelerini istedik. Bu alandaki çalışmaların, sorgulamaların, değişen dünya düzeninde ülkemizin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde harekete geçirmesine katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum.”

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün ilk kez 2006 yılında verilişinden bugüne, bu ödül kapsamında 283 araştırmacının çalışmalarının değerlendirildiğini söyleyen Güler Sabancı, “Ödüle, Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarından pek çok farklı coğrafi bölgeden başvuru oldu. Dünyanın dört bir yanında, Türkiye hakkında düşünen, fikir üreten akademisyenleri teşvik etmiş olmak bizim için gurur verici” dedi.

Birincilik ödülü Prof. Kirişci’ye

Sabancı Üniversitesi tarafından verilen “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü”, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi - the Seed’de, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker’in ev sahipliğinde gerçekleşen törenle 6’ncı kez verildi. Bu yılki konusu “Değişen Dünya Düzeninde Türk Dış Politikası İçin Yeni Yönelimler: Sorunlar ve Fırsatlar” olarak belirlenen ödülde birinciliğe “Türkiye’nin Yakın Çevresiyle İlişkisi: Türkiye’deki Dış Politika Dönüşümüne Sentezci ve Çok Boyutlu Bir Bakış” başlıklı makalesiyle Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kemal Kirişci layık görüldü. Yarışmanın ikincilik ödülünü Loyola University Chicago, siyaset bilimi öğretim üyeleri Güneş Murat Tezcur - Alexandru Grigorescu kazandı. Üçüncülük ödülünün sahipleri ise Sussex Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Clemens Hoffman ve doktora öğrencisi Can Cemgil oldu. Mansiyon ödüllerine de Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Ioannis N. Grigoriadis ve Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Alper Kaliber layık görüldü.

Prof. Kirişci: Komşu ülkelerle trafik 168 binden 10 milyona çıktı

Prof. Kemal Kirişci, ödül töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin mevcut dış politikasına ilişkin şunları söyledi: “2008 ile 2010 arasında 8’i SSCI tarafından taranan toplam 9 akademik dergide yayınlanmış 60’tan fazla makaleyi inceledim. Kısıtları ve jeopolitiği de dahil olmak üzere Türkiye’nin ‘komşularıyla sıfır sorun politikasına’ dayalı olarak yürüttüğü diplomatik çabaların esasının literatürde çok iyi ele alınmış olduğunu gördüm. Yakın komşular olarak tarif edilen Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak ve Suriye’den gelenlerin Türkiye’ye girişleri 1980 yılında 168 bin kişi iken, 2010 yılında 10.9 milyon kişiye çıkarak toplam girişler içinde payını yüzde 15’ten yüzde 38’e yükseltmiştir.”

Haberin Devamı