Gazete Vatan Logo

Turizmde ek tedbirler üzerinde çalışıyoruz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, sıkıntıdaki turizm sektörüne müjde verdi. Zeybekci, “Turizm sektörüne yönelik bu yıl için ek tedbirlerimiz olacak, çalışmalarımız devam ediyor” dedi

Turizmde ek tedbirler üzerinde çalışıyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yıl için turizm sektörüne yönelik ek tedbir olacağını çalışmaların devam ettiğini söyledi. Zeybekci, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci’yi kabulünde yaptığı açıklamada, “Turizm sektörüne yönelik bu yıl için ek tedbirlerimiz olacak, çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Bakan Zeybekci, Türkiye-Rusya ilişkilerini de değerlendirdi. Şu anda yaşanan sorunların her iki ülke için de sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Zeybekci, mevcut durumdan Türkiye’den daha fazla Rusya’nın zarar gördüğüne dikkati çekti.

Rusya’nın kaybı çok

Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya gerek ekonomisinin dengeleri itibariyle gerekse içerideki fiyat artışları itibarıyla, gerekse pazarlarını veya alternatif tedarik merkezlerini minimize ederek rekabet ortamını oluşturamamadan kaynaklı zarar görüyor. Ama şundan emin olun ki her iki ülke için sürdürülemez olan şu andaki mevcut statünün de devamının pek mümkün olduğunu ben zannetmiyorum. Bu yönde inşallah gayret göstereceğiz hep beraber. Bir şekilde akılla, bunun üstesinden geleceğiz.”

Haberin Devamı

8 milyar dolar olabilir

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan’da yüzde 28.07 gerileyerek son 17 yılın en büyük düşüşünü kaydederken; 4 aylık düşüş ise yüzde 17 oldu. Rus turistteki düşüş ise Nisan’da yüzde 80’e, 4 ayda yüzde 68’e ulaştı. Ekonomistler, turizm gelirlerinde bu yıl 8 milyar dolar kayıp yaşanabileceğini öngörüyor.

Vizenin önceliğimiz olmaması gerekiyordu

AVRUPA Birliği ile bu dönemdeki göçmen krizi sebebiyle ortaya çıkan geri kabul anlaşması ve vize serbestisi konularına da değinen Zeybekci, “Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum, vize bizim için birinci önceliğimiz olmaması gerekiyordu” ifadelerini kullandı. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusu üzerine çok hızlı bir şekilde gideceklerini anlatan Zeybekci, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile Bakanlar Kurulu toplantılarında Başbakan Binali Yıldırım’ın Gümrük Birliği’nin revize edilmesi başlığı konusunda çok yoğun ve konsantre çalışma yönünde talimatı bulunduğunu söyledi. Zeybekci, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi meselesinin AB ile elle tutulur bir noktaya gelmesini istiyoruz, 2017 gibi başarmış olmayı tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Faiz bu ülkede düşecektir’

“Faiz bu ülkede düşecektir” diyen Bakan Zeybekci, “Önümüzdeki dönemde faizle ilgili pozitif beklentilerimiz ve desteğimiz de bu yönde devam edecek” dedi. Zeybekci, faiz indirimlerinin yansımasının gerek tüketici gerekse konut kredilerinde, gerek ticari yatırım kredilerinde bugünden hatta önümüzdeki aydan itibaren daha etkin şekilde görüleceğini kaydetti.