Gazete Vatan Logo

Turist gelmeyince ayağına gittiler

Turizmde yaşanan kriz döneminde turist çekmekte zorlanan Mardin esnafı e-ticarete soyundu. Tarihi kentteki esnaflar ürünlerini internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına satıyor.

Turist gelmeyince ayağına gittiler

Türkiye turizmi 2015’te Rusya ile girilen uçak krizi ile büyük bir darbe yemiş tüm kentlerde turist yokluğu yaşanmıştı. Bu sıkıntılı süreçte turistik işletmeler de ayakta kalabilmek adına çözüm arayışına girmişti. Turistlerin uğrak noktalarından olan Mardin’deki esnaf da gelmeyen turistin ayağına gitti. Kente gelen turistlerin yüklü miktarda alışveriş yaptığı sabuncular, şarap evleri, kuruyemişçiler ve takıcılar zarar eden dükkanlarını kapatmamak için e-ticarete yöneldi. Böylece turizm kaynaklı nedenlerden kapanmak üzere olan dükkanlar Türkiye’nin dört bir yanına yerel ürünleri göndererek ayakta kalmayı başardı. Öyle ki Mardin’in tarihi çarşısında gezerken dükkanların önünde kargoya hazır paketler ve çok sayıda kargo aracı görmek mümkün.

İnternetten satış
Mardin’e gelenlerin uğrak noktalarından biri de şarap evleri. Tarihi çarşıda şarap evi işleten Stefan Aktaş da şunları kaydetti: “3 yıl önce günde 300 şişe satıyordum. Şimdi 70 şişe satamıyoruz. Biz de bu süreçte sosyal medya aracılığı ile müşterilerin ayağına gitmeye başladık. Onlara buradan koli ile gönderiyoruz. Buradan aldıkları şaraplar hem ucuz hem de çok kaliteli.”
Eskisinden iyi oldu
O dükkanlardan birinde Mardinli Bıttım Sabunu ustası Ahmet Dede ile konuştuk. Yabanı fıstık yağlarından yapılan Bıttım Sabunları’nın ünü 2004’te Mardin’i ziyaret eden Prens Charles’ın bu sabunlardan alması ile yayılmış. Burada yıllardır turistlere sabun sattığını anlatan Dede, “2015’ten önce işlerimiz çok iyiydi. Daha sonra yerli ve yabancı turistlerin ayağı kesilince iş yapamaz olduk. Oğullarım İstanbul’da okuyordu. Bana ‘Sen dükkanı kapatma biz sabunları internetten satalım’ dediler. Daha sonra Türkiye’nin her yerine sabun satmaya başladık. İşler eskisinden de iyi hale geldi. Dükkana günde 2 kez kargo aracı geliyor” dedi.

Haberin Devamı