Gazete Vatan Logo

'Tüketici kredisi müjdesi'

‘Kredi kartına taksit yaptırma, tüketici kredisi kullan’ projesi geliyor

Perakendeciler ve bankacılar, alışverişlerde kredi kartına taksit yerine faizi üçte bir oranında daha düşük tüketici kredisi kullanımını öngören bir model üzerinde çalışmaya başladı. Bankalar Birliği altyapıyı tamamlandığında mobilya, beyaz eşya, turizm sektörlerinde kredi kartı yerine 36 aya kadar vadeyle tüketici kredisi kullanılacak

Hükümetin kredi kartı mağdurlarına yönelik attığı adımın ardından perakendeciler ve bankacılar kredi kartlarında taksidin yerine ’tüketici kredisi’nin kullanımını öngören yeni bir modelin hazırlıklarına başladı. TOBB, AMPD, BMD ve Türkiye Bankalar Birliği, kredi kartına taksit yapılması yerine, tüketici kredilerinin kullanılmasını öngören proje üzerinde çalışıyor. Bu çerçevede, turizm, mobilya ve dayanıklı tüketim ürünleri gibi büyük alışverişlerde kredi kartının bir taksit aracı olarak kullanılmasının yerine, tüketici kredilerinin 36 aya kadar ve üçte bir faiz oranıyla tüketiciye sunulması planlanıyor.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Birliği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, kredi kartları konusunda hükümetin çözüme yönelik bir adım attığını ama bunun artık yetmediğine dikkat çekerek, “Burada yapısal değişiklik lazım. Tüketici kredilerini devreye alma dönemi geldi. Kredi kartlarının faizi ile tüketici kredilerini karşılaştırdığınızda, yaklaşık 3 kat fark var. Bir kampanya ile kredi kartı taksitlendirmesini tüketici kredisine nasıl döndürürüz, kredi kartını bir taksit aracı olarak kullanmak yerine tüketici kredilerini 12 ay değil, 24 ay, 36 ay ve üçte bir faiz oranına nasıl devreye alırız, cebimizdeki parayı daha etkin nasıl kullanırız bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi.

Pilot sektörler belirlendi

TOBB’un önderliğinde Mayıs ayında başlatılan “Kriz varsa çare de var” kampanyasının beşinci ve son ayağının açıklandığı Adıyaman’da konuşan Nane, ilk etapta pilot olarak dayanıklı tüketim, turizm, mobilya gibi büyük alışverişlerde bu bu modelin kullanılacağını, müjdeli haberi yakında vereceklerin aktardı.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

* Bu model sadece dayanıklı tüketim, mobilya, turizm gibi sektörlerde kullanılacak. Gıda, tekstil gibi düşük fatura hacmine sahip sektörler dahil edilmeyecek.

* Bir tüketici örneğin mobilya satın almaya gittiğinde mağaza sahibi nakit ve kredi kartı dışında tüketici kredisi ödeme seçeğini de sunacak.

* Bankalarla görüşmeler tamamlandığında, tüketici anında mağazadan ’tüketici kredisi’ sözleşmesini yaparak ürünün bedelini ödeyebilecek.

* Tüketici kredisi taksitler halinde kredi kartının üçte biri faiz oranıyla yapılacak.



Kredi kartı faizi (ort.) % 4.00

Tüketici kredisi faizi (ort.) %1.79

1.000 TL’nin tüketici kredisiyle aylık ödemesi 39.60 TL

Faize düşülürse kredi kartıyla aylık ödemesi 57.36 TL.

Kampanya ciroları yüzde 9 artırdı

Mehmet Nane, alışveriş merkezi ve perakendeciler olarak ilk 5 ayda yüzde 9 büyüdüklerini, bunu yaparken ’Kriz varsa çare de var’ kampanyasının büyük etkisini gördüklerini belirterek, “Özellikle Nisan ayından Mayıs ayına geçişte yüzde 9’luk ciro artışı yaşandı. Gıdada yüzde 8, gıda dışı perakendecilikte yüzde 11 ve hazır giyimde yüzde 16 artış oldu. Moralimiz iyiyse alışveriş yaparız” dedi.

Didiştik, bölündük, kriz de eklenince % 13.8 küçüldük

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ’Kriz varsa çare de var’ kampanyasının 5’inci ve son mesajını, “Biri varsa hepsi var: üretim, istihdam, tüketim” olarak açıkladı. Üretim, tüketim-istihdamın birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurgulayan Hisarcıkloğlu, “Biri olmazsa hiçbiri yok. Çarkların dönmesini sağlamak için moralleri yükseltmek, ekonomiye duyulan güveni arttırmak zorundayız. Ortada güven olmayınca kaplumbağanın kabuğuna çekildiği gibi, tüketici ve üretici de içe kapanıyor. O yüzden iç tüketimi canlandırmamız gerekiyor diyoruz” dedi.

Konuşmasında Adıyaman’dan da bahseden Hisarcıklıoğlu, “İhracat ilk 5 ayda TÜİK’e göre yüzde 31 geriledi Türkiye genelinde, Adıyaman’da düşüş sadece yüzde 8’de kaldı. Türkiye genelinde protestolu senet ilk 5 ayda yüzde 27 artarken, Adıyaman’da yüzde 9 arttı. Bu nedenle bugün Adıyaman’dayız, Adıyaman Türkiye’ye örnek oldu krizle mücadelede” dedi.

Konuşmasında ekonomideki küçülmeye de değinen Hisarcıklıoğlu, “Son yıllarda sürekli kavga ettik, didiştik, her konuda bölündük. Bir de bunun üzerine global kriz eklenince ekonomimiz yüzde 13.8 gibi ağır bir küçülme yaşadı” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı