Gazete Vatan Logo

TTIP başlamadan bitti mi?

Türkiye’yi yakından ilgilendiren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) yönelik algının Atlantik’in iki yakasında da giderek kötüleştiği bildirildi

TTIP başlamadan bitti mi?

ABD ve Avrupa Birliği arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini bir sınıra, kurala ve engellemeye bağlı olmayan ortak bir pazara çevirecek Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) süreci ile ilgili olumsuz gelişmelerden bahsediliyor. Amerikan düşünce kuruluşu German Marshall Fund’un uzmanı Peter Sparding, Türkiye’nin dışında kalmak istemediği anlaşmaya yönelik algının Atlantik’in iki yakasında da giderek kötüleştiğini söyledi.

ABD’de faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşu Turkish Heritage Organization (THO) Washington’daki Ulusal Basın Binası’nda “Dünya Ekonomisi, Atlantik’i Birleştirmek ve TTIP” başlıklı panel düzenledi. Amerikalı akademisyenler, düşünce kuruluşu temsilcileri ve kamu yetkililerinin ilgi gösterdiği panelde, küresel büyüme, yükselen ekonomiler, para politikaları ve ticaret anlaşmaları gibi birçok güncel konu ele alındı.

Almanlar karşı

Peter Sparding, yaptığı konuşmada, TTIP anlaşmasına yönelik güncel gelişmeleri masaya yatırdı. Hem Amerika hem de Avrupa’daki birçok insanın TTIP’e karşı olumsuz düşünceler beslediğini vurgulayan Sparding, “Geçtiğimiz haftalarda Almanya’ya yaptığım ziyarette insanları TTIP’le ilgili konuşmak için adeta zorlamak zorunda kaldım çünkü herkes TTIP’in başlamadan bittiğini düşünüyordu. Ayrıca, ülkede yakın zamanda yapılan bir ankete göre, Almanlar’ın yüzde 70’i TTIP’in kötü bir anlaşma olduğuna inanıyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Sparding, ABD Başkanı Barack Obama’nın TTIP müzakerelerini görevini yeni seçilecek başkana devretmeden önce sonlandırmak için çabaladığını ancak ortamın elverişli olmadığını dile getirdi.