Gazete Vatan Logo

TMSF'den Uzan açıklaması

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk 6 yılın hesabını verdi

Cem Uzan’ın eşinden boşanması TMSF’nin tahsilatını etkilemez

2.5 ay sonra görev süresi dolacak olan TMSF Başkanı Ertürk, Raf Temizliği kitap projesiyle 6 yılın hesabını verdi. Fransa’ya kaçarak sığınma talebi isteyen Cem Uzan’a da değinen Ertürk, eşi Alara Uzan’dan boşanmasının Fon’un tahsilat sürecini etkilemeyeceğini söyledi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, villasındaki havuzunda bulunan kontörler dolayısıyla hapis cezası almasından sonra Fransa’ya kaçarak iltica talebinde bulunan Cem Uzan’ın eşinden boşanmasının tahsilat sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Cem Uzan’ın Fransa’ya iltica talebi ve eşi Alara Uzan’dan boşanacağı yolundaki haberler hatırlatılarak, bunun süreci nasıl etkilediğinin sorulması üzerine Ertürk, “Süreçte herhangi bir değişiklik olmadan yasal yetkilerimizi kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

TMSF tarafından 2 yıllık bir çalışma ile hazırlanan ve 1994-2003 yıllarını kapsayan Raf Temizliği başlıklı kitap projesinin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda TMSF Başkanı Ertürk, aynı zamanda geçen 6 yıllık dönemin de rakamlarla hesabını verdi.

Ertürk, Uzan operasyonunun kamuoyunun TMSF’yi tanımasında önemli bir işlev gördüğünü belirterek, “Uzan operasyonu şu açıdan önemli oldu ki TMSF’nin en küçük alacağı bile unutulmaya terk etmeyeceğini ve bu konuda yasanın verdiği yetkileri sonuna kadar kullanacağını kamuoyuna göstermiş olduk” dedi.

Uzan planı işledi

Ertürk, şöyle devam etti:


“Uzan şirketlerine yönelik olarak çok dikkatli bir müdahale planı ortaya koyduk. Medya ve iletişim grubu şirketleri yönetim değişikliği şirketlerinden etkilenebilirlerdi. Doğrudan patronaja bağlı kişiler dışında yönetimdeki teknik ekiplere dokunmadık ve şirketlerin yönetim süreçlerinin aksamadan yürümesine dikkat ettik. Bu şirketleri devam eden ve yaşayan ürünler haline getirdik. Bu sayede Telsim 5.5 milyona düşen abone sayısını 10 milyona çıkarmayı başardı. Telsim’in KDV dahil yaklaşık 5 milyar dolara satılmasıyla Türkiye özelleştirmeler de dahil en büyük nakdi ve peşin yabancı sermaye girişine tanık oldu.”

Ürdün’e gidiyorum orada kimleri görürüm bilmiyorum

* AHMET Ertürk, TMSF’den bir başkan yardımcısıyla Ürdün’e konferansa katılmak için gideceğini belirtti. TMSF Başkanı, kırmızı bültenle aranan Kemal Uzan ve Hakan Uzan’ı kastederek, “Ürdün’e gittiğimizde kimleri görürüz, kimlerle karşılaşırız bilmiyorum” dedi.

Cem Uzan’ın Fransa’dan sığınma talebi kitaba yetişti

* TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün sponsorluğunda hazırlanan “Raf Temizliği” kitaplığı serisinde Egebank ilk sırada yer aldı. Kitap serisinin 19’uncusunun konusunu ise İmar Bankası oluşturdu. Baskı tarihleri Ekim 2009 olarak görünen seride Cem Uzan’ın Fransa’ya kaçıp sığınma istediği bilgilerine de yer verildi.

Raf Temizliği için 50 bin sayfa evrak incelendi

* Raf Temizliği kitaplığı projesi, 1994-2003 yılları arasında ilgili otoriteler tarafından bankacılık lisansları iptal edilerek iflas yoluyla tasfiyeleri için TMSF’ye devredilen 5 banka (TYT Bank, İmpex Bank, Marmara Bank, Kıbrıs Kredi Bankası İstanbul Şubesi, İmar Bankası) ile devir, satış, birleştirme ve iradi tasfiye yollarıyla çözümlenmeleri için Fon’a devredilen 20 bankayı (Bank Ekspres, İnterbank, Egebank, Sümerbank, Yurtbank, Esbank, Yaşarbank, Bank Kapital, Etibank, Demirbank, Ulusal Bank, İktisat Bankası, Sitebank, Kentbank, Bayındır Bank, Tarişbank, EGS Bank Toprakbank, Pamukbank, Türk Ticaret Bankası) kapsıyor. TMSF yetkilisi Ahmet Mutlu, 19 kitaplık Raf Temizliği projesinin 50 bin sayfa evrak, 7 bin doküman ve çok sayıda denetim ile teftiş raporu incelenerek hazırlandığını söyledi. Mutlu, Raf Temizliği projesi kapsamındaki kitapların e-book olarak www.raftemizligi.com adresinde de yer alacağını belirtti. Projenin toplam maliyeti ise 435 bin TL olarak açıklandı.

Batıklardan 18.5 milyar dolar tahsilat yaptık, başarılı olduk

Ahmet Ertürk, batık bankaların TMSF’ye faturasının bilanço rakamı üzerinden 30 milyar dolar olduğunu, geçen sürede ekonomiye yarattığı toplam maliyetin de yaklaşık 65 milyar dolar olarak hesaplandığını söyledi. Ertürk, geçen sürede batık bankalarla ilgili olarak, 12 milyar 618 milyon doları bankaların hakim ortaklarından olmak üzere 18 milyar 494 milyon dolarlık bir borç tahsilatı yapıldığını, TMSF’nin 2009-2018 dönemi için borç tahsilat beklentisinin de 3 milyar 336 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Ertürk, gerçekleşen tahsilat ile gerçekleşmesi beklenen tahsilat toplamının 22 milyar dolar olarak hesaplandığını ve bu rakamın da batık toplamının yüzde 84’ü gibi oldukça yüksek bir oranına geldiğini kaydetti. Ertürk, 30 Haziran 2009 tarihi itibarıyla tahsil edilen 18.5 milyar doların yüzde 90’ına denk gelen toplam 16 milyar dolarlık kısmın da 2004’ten sonra yapılan tahsilat olduğunu vurguladı. Ertürk, “Uluslararası kriterlerle bakıldığında 18.5 milyar dolarlık borç tahsilatı oldukça yüksek bir rakam. Bu sürede iyi bir iş yaptığımızı ve başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Fon’a haksız yere 10 binlerce dava açıldı

* TMSF’nİn yaptığı her işlemin yargı denetiminden geçtiğini, ayrıca idari denetime de işlemlerin açık olduğunu belirten Ahmet Ertürk, şunları kaydetti: “TMSF şu anda yargıda açılmış 10 binlerce dava ile uğraşıyor aynı zamanda. Biz yargı denetiminden geçmekten dolayı mutluyuz. Örneğin Toprak Grubu’nun bütün ihaleleri yargıda. Bu sürede lehimize çıkan kararlar da var. Borçlular bizi yıldırmak ve görevimizi yapmamızı engellemek için belgelere bile dayanmayan davalar açıyor.”

Yılbaşında görevim bitiyor, sonrasını ben de bilmiyorum

* Ahmet Ertürk, toplantının zamanlaması ve görev süresiyle ilgili bir soruya karşılık olarak, “6 yıllık görev sürem 31 Ocak 2010 tarihi itibarıyla bitiyor. Yasal düzenleme ikinci kez atamayı imkansız kılıyor, dolayısıyla yeni bir yasal değişiklik olmazsa göreve devam etmem mümkün değil. Bir anlamda bu toplantı geçen 6 yıllık dönemine yönelik kamuoyuna bir hesap verme olarak da düşünülebilir. Aynı zamanda geçen 6 yıllık sürecin bilançosunu da paylaşmış oluyoruz.

Biz iyi iş yaptığımız ve başarılı olduğumuz kanısındayız. TMSF Başkanlığım bittikten sonra ne yapacağım konusunda ise doğrusu ben de bu sorunun cevabını bilmiyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı