Gazete Vatan Logo

‘Tavan fiyat’la pompa 10 kuruş ucuzlayacak!

Akaryakıtta kâr marjını sınırlayan tavan fiyat uygulamasına geri dönüldü. Benzinde litrede 34, motorinde 37 kuruşluk kâr sınırlamasıyla pompa fiyatı 9-10 kuruş inecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), dağıtım şirketlerinin belirlenen fiyat metodolojisine uymamaları nedeniyle tavan fiyat kararı aldı. Kurul, benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek kâr marjını litrede 34 kuruş, motorinde ise 37 kuruş olarak sınırlandırdı. Böylece benzin ve motorinin pompa fiyatında litrede 9-10 kuruş indirim olacak. Tavan fiyatı kararı ile benzin ve motorin için tespit edilen kâr marjlarının en az yüzde 60’ı bayilere verilecek. EPDK’nın dünkü toplantısında alınan karar, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Şahsen izliyorum

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada, EPDK’nın, sistemin kendi dinamik yapısına kavuşuncaya kadar tavan fiyat uygulamasına devam edeceğini ifade etti. Piyasadaki fiyat oluşumlarını şahsen izlediğini kaydeden Yılmaz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Yasal görevimiz

“Dağıtım şirketlerinden defaten metodolojiye uyulması hususunda hassasiyet gösterilmesi istememize rağmen, son günlerde dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen metodolojinin dışına çıkarak kâr marjlarını artırdıklarını tespit ettik. Serbest piyasa diye dağıtım şirketlerinin makul olmayan kâr oranlarını tüketiciye yansıtmalarına müsaade edemeyiz. Bu nedenle tavan fiyat kararı almak zorunda kaldık. Tüketiciyi korumaya yönelik bu tip kararları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz. Akaryakıt fiyatlarındaki 1 kuruşluk farkın tüketici için toplamda neye karşılık geldiğini biliyoruz.”

Haberin Devamı

2014’te benzin 13 kuruş inmişti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) daha önce 2009 ve 2014 yıllarında da tavan fiyat uygulamasına gitmişti. 2014 yılında 2 aylık süreyle dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde litrede 37 kuruşa indirerek sınırlandıran Kurul kararı sayesinde, yaklaşık 2 ay benzin türlerinin litresi ortalama 13 kuruş, motorin türlerinin litresi ortalama 30 kuruş indirimli satışa sunulmuştu.

Adil seviyede kâr daraltıldı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, alınan tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kâr marjlarının makul ve adil bir seviyede daraltıldığını belirtti. Dağıtım şirketlerinin, kâr edemediklerini ve masraflarının AB ülkelerine göre yüksek olduğunu ileri sürdüklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Fiyat metodolojisi belirlenirken ve tavan fiyat kararı alırken tüm bu unsurları göz önünde bulundurduk. Dağıtım şirketleri arasındaki yüksek bedellerle gerçekleşen bayi transfer bedellerinin akaryakıt fiyatı içerisine yedirilerek tüketiciye yansıtmasını kabul etmemiz mümkün değil. Dağıtım şirketi bayi transferi için banka kredisi alıyor, sonra bu kredinin geri ödenmesi tüketiciye satılan akaryakıt fiyatının içinde yer alıyor. Bir bakıma dağıtım şirketi tarafından alınan kredi tüketiciye ödettiriliyor.”

Haberin Devamı