Gazete Vatan Logo

Sigorta Tahkim Komisyonu’na nasıl başvuru yapılır? Sigorta kuruluşu uyuşmazlıkları için nereye başvuru yapılır? Sigorta tahkim başvuru sorgulama!

Sigorta kuruluşu ile uyuşmazlık yaşayan vatandaşlar Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabiliyor. Sigorta sözleşmesinden doğan bir uyuşmazlığa istinaden üye sigorta kuruluşuna başvurmuş, ancak talebi karşılanmamış olan sigortalı başvurusunun yeniden değerlendirmesini isteyebilir. Peki, Sigorta Tahkim Komisyonu’na nasıl başvuru yapılır? Sigorta kuruluşu uyuşmazlıkları için nereye başvuru yapılır? işte Sigorta tahkim başvuru sorgulama!

Sigorta Tahkim Komisyonu’na nasıl başvuru yapılır? Sigorta kuruluşu uyuşmazlıkları için nereye başvuru yapılır? Sigorta tahkim başvuru sorgulama!

Sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu talebi karşılanmamış olan sigortalının başvurusunu yeniden değerlendirmesinde işin bağımsız sigorta hakemlerince değerlendirilmesi sürecini başlatıyor.

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler, üye sigorta kuruluşlarıyla yaşadıkları sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için Komisyona başvurabilir. Başvurunuzun Komisyon tarafından ele alınabilmesi için uyuşmazlığın mahkemeye, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine veya Hukuk  Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde tahkime intikal etmiş olmaması gerekiyor.

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU'NA HANGİ KONULARDA BAŞVURUDA BULUNULABİLİR?

Komisyona üye bir sigorta kuruluşu ile aranızdaki sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve Güvence Hesabına karşı ileri sürülen talepleriniz için başvuruda bulunmanız mümkündür. Ancak Komisyona başvuruda bulunmadan önce mutlaka talebinize ilişkin olarak ilgili sigorta kuruluşuna yazılı olarak başvurmanız gerekiyor. İlgili kuruluş talebinize olumsuz cevap vermişse veya 15 iş günü (Trafik sigortasında 15 gün) içerisinde cevap vermemişse Komisyona başvuru yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Komisyona gelen başvurular öncelikle, Komisyon Raportörleri tarafından incelenir.Raportörler tarafından çözümlendirilemeyen başvurular bağımsız sigorta hakemlerine iletilir. Hakemler incelemeyi tamamladıktan sonra kararlarını Komisyona iletir ve Komisyon söz konusu hakem kararını, gereği yapılmak üzere yetkili mahkemeye gönderir. Başvurunuz Komisyona ulaştıktan sonra söz konusu talebinizin, Komisyon Raportöleri tarafından en geç 15 gün içerisinde ön incelemesi tamamlanarak, başvurunuzun sigorta hakemlerine havale edilip edilmeyeceğinin kararı verilir. Eğer başvurunuzun sigorta hakemleri tarafından sonuçlandırılmasına karar verilirse, dosyanız Komisyon tarafından hakem listesinden seçilen bağımsız hakemlere iletilir. Hakemlerin incelemeyi en geç 4 ay içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Hakem kararı Komisyon tarafından uyuşmazlık taraflarına bildirilir.

Haberin Devamı

BAŞVURU MALİYETİ NEDİR?

Komisyona başvuruda bulunmak için öncelikle; uyuşmazlık tutarı 5.000 TL'ye kadar olan başvurular için 150 TL, uyuşmazlık tutarı 5.001 ila 10.000 TL arasındaki başvurular için 350 TL, uyuşmazlık tutarı 10.001 TL ve 30.000 TL arasındaki başvurularda 500 TL, uyuşmazlık tutarı 30001 TL ve üzeri başvurularda uyuşmazlık tutarının yüzde 1,5'u ( En az 500 TL olmak üzere) olmak üzere başvuru ücretinin Ziraat Bankası şubelerinden kurum tahsilat programı aracılığıyla Sigorta Tahkim Komisyonu hesabına yatırılması gerekiyor.

SİGORTA TAHKİM BAŞVURU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Başvurunuz sırasında size verilecek bir şifre ile internet sitesi üzerinden dosyanızın hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.

BAŞVURU SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN