Gazete Vatan Logo

Sicil affı çıktı mı? TBMM sicil affı görüşmelerini ne zaman yapacak? Kredi Sicil affı kimleri kapsıyor?

TBMM Genel Kurulu torba kanun teklifini görüşecek. Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren "torba" kanun teklifinde sicil affının düzenlenmesi de görüşülecek. Kredi borcunu zamanın da ödeyemedikleri için kara listeye alınanların durumu için af bekleniyor. Peki, Sicil affı çıktı mı? TBMM sicil affı görüşmelerini ne zaman yapacak? Kredi Sicil affı başvurusu e-Devlet’ten nasıl yapılır? Kredi Sicil affı kimleri kapsıyor? İşte detaylar…

Sicil affı çıktı mı? TBMM sicil affı görüşmelerini ne zaman yapacak? Kredi Sicil affı kimleri kapsıyor?

TBMM yoğun gündemle toplanıyor. Haftalık çalışmaına bugün başlayacak Meclis’te en önemli gündem maddeleri arasında torba kanun teklifinde yer alan sicil affı bulunuyor. Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren "torba" kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Kredi Sicil affı kimleri kapsıyor?

Meclis’te görüşülen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde  "sicil affı" düzenleniyor. Bu kapsamda karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'ne bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının geciken kısmını 1 Temmuz 2023'e kadar ödemesi veya yeniden yapılandırması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak.

Sicil affı için nereye başvuru yapılacak?

Sicil affı ve kara listeden çıkmak isteyenler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar borçlarını ödeyecek ya da yapılandıracak. Şartları verilen tarihe kadar yerine getirenler kara listeden çıkacak. Kredi kuruluşlarının ve finansal kuruluşların, bu kişiler veya şirketlerle yaptıkları işlemlerde, geçmiş dönem performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak. Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu sağlayan finans kuruluşlar için bu işlemlerden dolayı hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak.

Haberin Devamı