Gazete Vatan Logo
EkonomiSatın alınmamış fotoğraf çıktı ve...

Satın alınmamış fotoğraf çıktı ve...

Satın alınmamış fotoğraf çıktı ve...

‘AK Parti oy kaybetse de hükümeti kuracak oyu alır ama Başkanlık tartışmaları rafa kalkar’ beklentisini satın alan piyasalar sandıktan çıkan sonuçla afalladı. Koalisyon ihtimalinden daha çok, hükümet kurulmasının zora girdiği görüşüyle Borsa çakıldı, döviz rekor kırdı

Haberin Devamı

Dün yaşananlarla ilgili en çarpıcı yorumu, Petkim’de hisse satışı planlarken bu satışı rafa kaldırmak zorunda kalan Socar Türkiye’nin CEO’su Kenan Yavuz yaptı: “Bu fotoğraf Cuma günü itibarıyla satın alınmamıştı. Satın alınmayan senaryo gerçekleşince ortalık karıştı. Satışı da iptal etmek durumunda kaldık.”

Hiçbir partinin tek başına iktidar olarak hükümet kuracağı bir sonucun çıkmadığı seçimlerin ardından dolar 2.80 lirayı, euro da 3.11 lirayı test etti. En büyük panik Borsa’da yaşandı ve Borsa’da pek çok hisse senedi her iki seansı da taban fiyattan kapattı. Endeksteki günlük kayıp ilk dakikalarda yüzde 8.55’e kadar ulaştıktan sonra gün sonunda gelen alımlarla bir miktar toparlandı ve yüzde 5.05’lik kayıpla kapattı.

Yeni hükümetin kurulmasına ilişkin belirsizliğin etkisiyle hisse senedi fiyatları ilk açılışta yüzde 8.15 gibi büyük oranda geriledi.

Dolar 2.8080 lira ile yeni tarihi zirvesine çıkarken, euro da 3.1162 lirayı gördü ve yarı yarıya bu iki para biriminden oluşan döviz sepetinin değeri de tarihinde ilk kez 2.9615 düzeyine çıktı.

Merkez Bankası’nın gösterdiği sopa ve AK Parti kanadından gelen ‘erken seçim uzak ihtimal koalisyon olasılıkları değerlendirilecek’ açıklaması ile dolar 2.75’e çekildi. Piyasa analistleri, liranın hızlı değer yitirmesinde en önemli etkenin, seçimlerin ardından çıkan belirsizlik olduğuna işaret ediyor. Buna göre, bir koalisyon kurulmasına ilişkin adımların atılmaya başlamasıyla piyasalardaki satış baskısı da kalkabilir.

Haberin Devamı

İlk sinyaller ürküttü

Seçim sonuçlarının belli olmasının hemen ardından siyasi parti lider ve üst yöneticilerinden gelen yorumlar ‘Koalisyon yolunun kapalı olduğu’ şeklinde yorumlandı. Koalisyona açık değiliz mesajları piyasaları tedirgin etti. Olası bir yeni seçimden de sonuç çıkmayacağına dair beklenti özellikle Borsa tarafında panik satışlara neden oldu.

Bu arada AK Parti ile yıldızı bir türlü barışmayan Doğan Grubu hisselerindeki aykırı trend dikkat çekti. Yine benzer şekilde cemaate yakınlığı ile bilinen İpek Grubu hisseleri de düşüş gününde tavan fiyata yakın yükselişler gösterdi. Gözaltı pazarında işlem gören Bank Asya hisseleri de yüzde 11 prim yaptı. Buna karşılık TOMA üreticisi Katmerciler gibi iktidarla özdeşleşmiş şirketlerdeki satış baskısı diğer hisselerin aksine daha sert oldu.

Satın alınmamış fotoğraf çıktı ve...

Sizin İçin Seçtiklerimiz