Gazete Vatan Logo

Şapkadan OLED çıktı

IFA, ‘giyilebilir teknoloji’nin gövde gösterisine dönüştü. Bu teknoloji artık sadece saat ve gözlüklerde değil robotlarda hatta şapka ve tişörtlerimizde bile yer alacak. Fuarda tanıtılan OLED ekranlı şapka örneklerden sadece biri...

Şapkadan OLED çıktı

Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan IFA’da bu yıl teknoloji devleri tasarruf yapan, çevreci, sessiz çalışan ve yapay zekayla donatılmış teknolojilerini kullanıcılara sundu. Daha önce sadece TV’lerde gördüğümüz sesli komut özelliği yavaş yavaş tüm ev eşyalarına yayılmaya başlarken cihazlar sahip oldukları yazılımlarla kullanıcı alışkanlıklarını da zamanla öğrenir hale geldiler. Yani artık buzdolabı, çamaşır makinesi sizin davranışlarınızı zamanla tanıyıp istediğiniz gibi çalışmaya başlayacak.

Kağıt kalınlığında ekran

Fuarda tüketici elektroniğinin yanı sıra bu yıl yeni nesil giyilebilir teknolojiler de öne çıktı. Özellikle neredeyse kağıt kalınlığındaki ekranların giyilebilir teknolojiyle daha kullanışlı hale gelmesi, elektrikli patenlerin uzun menzilli bir araca dönüşmesi, uyku sırasında masaj yapan başlıklar, giyilebilir ve neredeyse her alanda insanların yardımına koşmaya hazır robotlar teknoloji severlerin ilgisini çekti.

Önümüzdeki dönemde teknoloji devlerinin akıllı telefonlar ve tabletlerde artık yeni bir teknoloji sunamaması kullanıcıların alternatif olarak yeni nesil giyilebilir teknolojilere yönelmesine neden olacak. Markalar da IFA’da bu alanda yapmaya başladıkları çalışmalarla şimdiden kendi alanlarını oluşturmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Giyilebilir TV

dev markaların akıllı telefonlarda ve tabletlerde denediği esnek ekranlar giyilebilir teknolojinin yaygınlaşmasıyla daha kullanışlı hale geldi. Kaliforniya merkezli Royole, katlanabilir ekranları günlük hayata uyarladı. Teknoloji devinin ürettiği 0.01 milimetre kalınlığındaki süper ince OLED ekranlar akıllı saatten sanal robotlara tişörtten şapkalara kadar her alanda kullanıma hazır. Bu ekranların fiyatı 6 bin liradan başlıyor.

Devrilmeyen elektrikli paten

ABD’li teknoloji firması Segway-Ninebot elektrikli pateni kullanıcılara sundu. Segway Drift W1 isimli paten, saatte 12 kilometre hıza ulaşabiliyor. Patenin en büyük özelliği aerodinamik tasarımı sayesinde hiçbir şekilde devrilmemesi.

45 dakikada şarj olabilen patenin ağırlığı 7 kilogram, fiyatı 2 bin lira.

Haberin Devamı

Uyku düzenleyen masaj yapan başlık

PhIlIps, uyku sorunu çekenlere özel rahatlatıcı başlık geliştirdi. Üzerindeki özel sensörler sayesinde başa masaj yapan cihazın fiyatı 3 bin 500 lira.

e-spor dopingi

IFA’da bu yıl teknoloji severler en fazla ilgiyi oyuna gösterdi. ‘Gaming’ ürünlerinin gösterildiği bölümlerde kuyruklar oluştu. Özellikle gençler Dell, Acer ve Lenovo’nun ‘gaming’ canavarlarını saatlerce denedi. e-spor tutkunları için hazırlanan özel oyuncu koltuklarının ve ekranlarının olduğu salonlarda turnuvalar düzenlendi. Markalar yeni nesil teknolojilerini canlı olarak bu turnuvalarda yarıştırdı.

Duvar tipi hoparlör

Bang&Olufsen, akıllı asistan olarak da kullanılabilen yeni hoparlörünü tanıttı. Bir otomobil tekerleği boyutunda olan Beosound Edge, çift taraflı ses çıkışı sağlıyor. Duvara asılarak kullanılabilen hoparlör, Google Asistan, Chromecast, AirPlay ve Bluetooth desteği ile geliyor. Cihazın fiyatı 3 bin 500 dolar.

Ayakta 45 km hız

IFA’da tek şarjla 90 km menzile ulaşan ve saatte 45 km hızla giden elektrikli tekerlek Z10 da görücüye çıktı. Segway, ürünü 2 bin eurodan satışa sunacak.

Haberin Devamı

Balık ağından fırın, pet şişeden süpürge

Arçelik’in premium markası Grundig, Berlin’de düzenlenen IFA’da, çevreci ürünlerini sergiledi. Sürdürülebilir bir geleceğe vurgu yapan Grundig markasının standında, geri dönüştürülmüş pet şişe kullanılan çamaşır makinesi kazanından, su kaynaklarını koruyan mikrofiber filtre teknolojisine, plastik atıkları azaltan geri dönüşümlü naylondan, geri dönüşümlü elektrik süpürgesine döngüsel ekonomiye katkı yapan çevre dostu teknolojiler dikkat çekti. Gıda israfını önleyen Freshmeter teknolojisi, yapay zekayı güvenlik ve konfor için kullanan akıllı ev teknolojisi HomeWhiz ve sesli komut özelliğine sahip TV’ler öne çıkan ürün ve teknolojiler arasında yer alıyor. Grundig’in sürdürülebilirlik alanında öncü bir marka olduğunu belirten Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Geri dönüşümde gelişmiş uygulamalarımızla ömrünü tamamlamış ürünlere ikinci bir şans veriyoruz, çevreyi tehdit eden atıkların azalmasına ve yeniden ekonomiye kazandırılmalarına katkı sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı