Gazete Vatan Logo

Şahin Summers çekildi!

Summers'dan sonra dolar 2 TL’nin altına indi

Sıkı para politikası yanlısı Summers’ın Fed başkanlık adaylığından çekilmesiyle dolar 2 TL’nin altına indi, Borsa İstanbul yüzde 3.66 yükseldi. Gözler Fed’in parasal sıkılaştırmayla ilgili kararına çevrildi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) başkan adaylarından Lawrence Summers’ın adaylıktan çekildiğini açıklaması piyasalarda coşkuyla karşılandı. Sıkı para politikasını savunması nedeniyle “Şahin” olarak görülen Summers’ın adaylıktan çekilmesi Fed’in aşırı gevşek para politikasının devam edeceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Summers’ın adaylıktan çekilmesi ve Suriye gerginliğinin azalmasıyla dolar 2 TL’nin altına geriledi Borsa İstanbul yüzde 3.66 yükseldi.

Dolar gün içinde en düşük 1.9875 TL’yi kadar gerilerken, gösterge tahvil yaklaşık bir ay aradan sonra ilk kez yüzde 9 seviyesinin altına indi.

TL dün yüzde 2 civarında değer kazancı ile gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kazanan para birimleri arasında yer aldı. TL’deki kazancın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde olmasına Merkez Bankası’nın dün ek sıkılaştırma uygulaması ve 2 gün içinde en az 360 milyon dolar satacak olması da olumlu yansıdı.

Bankacılar, bu haftanın en önemli gündem maddelerinin ise Merkez Bankası ve Fed faiz kararları olacağını belirtti.

Reuters anketine göre, Fed’in bu hafta yapacağı toplantıda aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar azaltmaya başlayacağını açıklaması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın ise politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandı ile TL cinsi zorunlu karşılıkları (ZK) sabit tutması beklenirken; bazı katılımcılara göre rezerv opsiyon katsayısı (ROK) ve döviz cinsi zorunlu karşılıklarda indirim olasılıklar arasında.

Borsalar yükselişte

Cuma günü gösterge tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.17, valörlüde yüzde 9.13 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde spot kapanış yüzde 8.98 seviyesinde gerçekleşirken valörlüde son işlemler yüzde 8.74 seviyesindeydi.

Öte yandan Cuma günü yüzde 9.78’den kapanan 10 yıl vadeli tahvilde faiz yüzde 9.52’ye düştü.

İş Yatırım Hisse Senetleri Uzmanı Özgür Alioğlu, “Yükselişin nedeni ABD-Rusya anlaşması sonucu Suriye’de bir savaş ihtimalinin azalması. Bu gelişme piyasaları rahatlattı. Şimdi gözler Fed toplantısında olacak. ABD 10 yıllık hazine tahvil faizlerinin geri çekiliyor olması Fed’in tahvil alımlarını azaltmasını Aralık ayına atacağı beklentilerini doğurunca dünya piyasaları yükseliş kaydediyor. BIST de Avrupa piyasalarının yaşadığı yükselişe ayak uyduruyor. Fed toplantısı piyasanın yönünü belirleyecek. Eylül toplantısında tahvil alımlarının başlaması durumunda piyasalarda satış görülmesi büyük olasılık” dedi.

Avrupa borsaları Summers ve Suriye haberlerinin ardından yükseliş kaydederken FTSEurofirst 300 endeksi 5 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Summers: Fed Başkanı olmam fayda sağlamaz

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, Başkan Barack Obama’ya yazdığı bir mektupla Fed başkan adaylığından çekildiğini açıkladı.

Mektubuna “Bu mektubu ABD Merkez Bankası Başkanlığı’na olan adaylığımı geri çekmek üzere yazıyorum” diye başlayan Summers, “Yönetiminiz başladığı günden bu yana sizinle çalışmak büyük bir ayrıcalıktı. Siz bu ulusu ağır bir resesyondan çıkartıp, orta sınıfı güçlendirmeye ve istihdamı artırmaya yönelik politikalarla sürdürülebilir ekonomik iyileşmeyi sağladınız. Ulusal hayatımızın karmaşık bir anındayız. Başkanlığımın onaylanmasının acı olacağını ve ABD Merkez Bankası’nın, hükümetin ve sonuçta ekonomik iyileşme süreci devam eden ulusun çıkarlarına hizmet etmeyeceğine istemeyerek de olsa karar verdim...” ifadelerini kullandı.

SÜRPRİZ AT: GEITHNER

“Kriz Kahini” olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Summers’ın bu kararının olası etkilerini Twitter üzerinden yolladığı mesajlarla değerlendirdi. “Avantaj şu anda Yellen’de” diyen Roubini, Fed’in şu anki Başkan Yardımcısı olan Janet Yellen’in başkanlık için “süper kalifiye” bir aday olduğunu söyledi. Yellen’e tek rakibin eski Hazine Bakanı Tim Geithner olabileceğini söyleyen Roubini, Geithner’ın ise başkan olmayı istemediğini ve kendisinin “sürpriz at” olduğunu yazdı. Roubini, Geithner’ın başkanlığa ikna edilmesi halinde Beyaz Saray’ın ciddi şekilde cinsiyet ayrımcılığı eleştirilerine maruz kalacağını da belirtti.

BRENT PETROLÜN VARİLİ 110 DOLARIN ALTINA İNDİ

Brent petrolün varil fiyatı gün içerisinde en yüksek 111.47 doları gördükten sonra düşüşe geçerek 20 Ağustos’tan beri gördüğü en düşük seviye olan 108.73 dolar seviyelerine kadar geriledi. ABD ile Rusya’nın Suriye konusunda anlaşması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için adı geçen piyasaların “şahin” olarak nitelendirdiği Summers’ın adaylıktan çekildiğini açıklaması küresel piyasalardaki risk iştahını artırırken, hisse senedi piyasalarının yükselmesine emtia fiyatlarının ise gerilemesine neden oldu. ABD ham petrolünün varil fiyatı ise haftanın ilk işlem gününde en yüksek 108 doları ve en düşük 106.48 doları gördü.

ECB: DÜŞÜK FAİZ DEVAM EDECEK

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, euro bölgesi ekonomisinin “kırılgan” halinin devam ettiğini, işsizliğin “hâlâ son derece yüksek” olduğunu ve ECB’nin faizleri düşük tutmaya devam edeceğini söyledi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de konuşan Draghi, euro bölgesinde gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) ikinci çeyrekte kaydettiği yüzde 0.3’lük büyümenin memnun edici olduğunu ifade ederek, “toparlanma daha başlangıç aşamasında. Enflasyondaki zayıf görünümün orta vadeli görünüme de sirayet ettiği görülüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı