Gazete Vatan Logo

Rüzgar esecek Türkiye kazanacak

1.000 MW’lık ilk Rüzgar YEKA ihalesini en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu kazandı. 3.48 dolar/cent’lik fiyat, elektrik maliyetini düşürecek, dışa bağımlılığı azaltacak. 1 milyar doları aşan yatırım, ekonomiye katkı sağlayacak

Rüzgar esecek Türkiye kazanacak

Yatırımcılar Türkiye’nin rüzgarına kapıldı. Dünya devlerinin büyük ilgi gösterdiği ve Türkiye’ye 1 milyar dolardan fazla yatırım kapısını açan rüzgar enerjisi ihalesi soluk soluğa geçerken, kazanan Türkiye oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, 1.000 megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye’nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde kilovatsaat başı en düşük teklifi 3.48 dolar/cent ile Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu verdi. Kilovatsaat başı açık eksiltme usulüyle yapılan ihaleye, Vestas-Enerjisa, General Electric-Fina Enerji, Goldwind-Akfen Holding-Beyçelik, Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji, Enercon-Polat Enerji-Limak Enerji, Nordex-İklim Elektrik Yatırım-MKS Marmara-Zorlu Enerji, MingYang-İlk İnşaat, Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri-IC İçtaş Enerji olmak üzere 8 konsorsiyum katıldı.

30 tur sürdü, 11 mola alındı

Tavan fiyatın 7 dolar/cent olduğu ihale Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumunun 4.19 dolarlık zarf teklifiyle açıldı ve ilk etapta 3 konsorsiyum elendi. İhalede en düşük teklif veren

Haberin Devamı

5 konsorsiyum ile açık eksiltmeye geçildi ve açık eksiltme aralığı 0.01 dolar/cent olarak belirlendi. Nefes nefese geçecek finale Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji ile MingYang-İlk İnşaat konsorsiyumu kaldı. MingYang-İlk İnşaat’ın 11 kez mola aldığı açık eksiltme 30’uncu tura kadar devam etti. 29’uncu turda Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji’nin kilovatsaat başına 3.49 dolar/cent teklif vermesinin ardından, rakibi 30. turda ihaleden çekildi.

1.1 milyon eve elektrik

- 1.000 MW’lık rüzgar YEKA’da kule-kanat dahil yerlilik oranı yüzde 65 olacak.

- Fabrikanın sözleşme imzalandıktan sonraki 21 ay içinde kurulması gerekiyor.

- Kurulacak fabrika yılda en az 150 adet türbin üretecek kapasiteye sahip olacak.

- En az 2.3 megavat gücünde yerli 300-450 adet yerli rüzgür türbini üretilecek.

- Projede 4 bin kişi istihdam edilecek.

- Her yıl 3 milyar KWH elektrik enerjisi üretilecek.

- 1.1 milyon evin elektriği karşılanacak.

Haberin Devamı

- Enerji satış anlaşması 15 yıllık olacak.

Trakya zorunlu

KONSORSİYUM belirlenen 7 bölge arasında 1.000 megavatlık kapasiteyi tamamlayacak şekilde tesis kuracağı alanları seçebilecek. Kayseri-Niğde’de 200 megavat, Sivas’ta 200 megavat, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ’da 700 megavat, Ankara-Çankırı-Kırıkkale’de 200 megavat, Bilecik-Kütahya-Eskişehirde 150 megavat, Malatya’da 150 megavat, Burdur-Denizli-Uşak’ta 100 megavatlık santral kurulabilecek. Arz-talep dengesi açısından Edirne-Kırklareli-Tekirdağ’da en az 280 megavatlık santral kurulması zorunlu.

Rüzgardan elde edilecek 3.48 $/centlik elektrik, genel elektrik maliyetlerini düşürecek

Getirilecek teknoloji ile Türkiye rüzgar türbini yapımında önemli bir merkez haline gelecek

Bu sayede ucuz maliyetle türbin üretilip rüzgarın olduğu her yere santral kurulabilecek

Türkiye rüzgarda 40 bin MW’lık kapasiteye sahip. Bunu kullanabilirse enerji ithalat maliyeti düşecek

Böylece her yıl 40 milyar dolar enerji faturası olan Türkiye’nin cari açığına da önemli bir katkı oluşacak

Haberin Devamı