Gazete Vatan Logo

Rusya gaz vanalarını açıyor

Rus doğalgazının kesilmesiyle soğuk savaşa dönüşen krizde sona yaklaşılıyor

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan ve Avrupa’ya verilen Rus doğalgazının kesilmesiyle soğuk savaşa dönüşen krizde sona yaklaşılıyor. Rus Gazprom, Rusya’nın gönderdiği gaz ile Ukrayna’nın Avrupa’ya göndereceği gazı izlemekle yükümlü Avrupalı gözlemcilerin bölgeye gitmesi halinde Ukrayna üzerinden yeniden gaz gönderebileceklerini açıkladı.

Ukrayna doğalgaz dağıtım şirketi Naftogaz Başkan Yardımcısı Ivan Didenko ise Rusya’nın gaz sevkiyatına kısa sürede başlamasının beklendiğini ve doğalgazın 30 saat sonra Avrupa’ya ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Bu açıklamalarla birlikte AB gözlemcileri de Ukrayna’nın başkenti Kiev’e vardı. Ukrayna Rus uzmanların gözlemci olarak ekibe girmesine izin verdi.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından kabulünde yaptığı açıklamada, Kiev’in gaz geçişini güvence altına alan uluslararası mekanizmanın oluşturulmasıyla ilgili belgeyi imzalaması halinde Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz gönderilmesine yeniden başlanacağını belirtti. Ukrayna ve Rusya arasındaki gaz anlaşmazlığı konusunda ise bir gelişme olmadığını ifade eden Miller, “Bizim izlenimimiz, Ukraynalı heyetin gaz miktarı ve fiyatı konusunda bir yetkisinin olmadığı yönünde” dedi.

İRAN GAZI ARTIRDI: İran, Türkiye’ye verilen doğalgazı dün 18 milyon metreküpe çıkardı.

PUTİN: KRİZİN NEDENİ YOLSUZLUKLAR: Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kiev’de liderlerin “çöküşünün” ve Ukrayna’da üst seviyedeki yolsuzluğun krize neden olduğunu belirterek, Ukrayna’nın Rus gazını yasadışı aldığını gösteren bir belgeyi açıkladı.

Haberin Devamı