Gazete Vatan Logo

Rus Alfa’nın hisseleri için para aramayı sürdürüyor

Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in, Rus Alfa’nın Turkcell’deki yüzde 13.8 hissesini almak için kaynak arayışı devam ediyor. Süre 24 Haziran’da bitiyor.

Çukurova Holding, Turkcell’deki dolaylı hisselerine ilişkin Privy Council’de görülen davanın sonucu olarak diğer hissedar Rus Alfa Grubu’na yapması gereken ödemenin finansmanı konusunda ilgili kuruluşlarla görüşmelerin devam ettiğini ve netleştiğinde bilgilendirme yapılacağını açıkladı. Konu ile ilgili açıklama Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapıldı. İngiltere Yüksek Mahkemesi Privy Council’in kararına göre, Çukurova Holding’in Alfa ile dava konusu olan yüzde 13.8 payını geri alarak şirkette hissedar kalabilmesi için 24 Haziran tarihine kadar Altimo’ya 1.6 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in Rus Alfa’nın elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hisselerini almak için yerli bir grup ve Katarlı bir bankayla da görüşme halinde olduğu basına yansımıştı.

Rus Alfa Grubu, 2 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, Çukurova Holding’in Turkcell’de sahiplik sorunu bulunan paylarını geri alması durumunda şirketteki çıkmazın devam edebileceğini duyurmuştu. Şirketin üçüncü hissedarı olan İskandinav TeliaSonera da hissedarlık tartışmasından Alfa’nın yanında yer alıyor. Alfa Group’un telekom varlıklarını yöneten şirketin CEO’su Alexei Reznikovich yaptığı açıklamada, “Çukurova, TeliaSonera ve Alfa’nın olduğu geçmişteki yapıda karar almak oldukça güçtü ve bu nedenle pek de iyi olmayan şeyler yaşandı. Bir uzlaşıya varmak zordu. Çukurova hisselerini geri alırsa, aynı statüko devam edecek. Çok daha zor olacak. Eğer Çukurova ayrılırsa ve Telia ile kalırsak, kurumsal yönetişim sorunları çözülecek” dedi.

Genel kurul için SPK Başkanı uyardı

Hissedarlar arasındaki davalar nedeniyle Turkcell’in 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin genel kurul toplantıları ve temettü dağıtımı gerçekleştirilemezken, şirketi Sermaye Piyasası Kurulu’nun atadığı üyeler yönetiyor. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş geçen gün, Turkcell’de genel kurulun 31 Mart 2015’e kadar toplanamaması halinde genel kurulun yetkilerinin SPK’ya ya da Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne (YTM) geçeceğini söyledi. Ertaş, “Şu ana kadar Turkcell’de beklediğimiz genel kurul yapılamadı, ortakları biraraya gelemedi. Kanun bize şunu da söylüyor iki sene üst üste genel kurul yapılamazsa, genel kurulun Ticaret Kanunu’ndan kaynaklanan yetkileri SPK’ya ya da Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne intikal edecek” dedi.

Haberin Devamı