Gazete Vatan Logo

Putin’in gözbebeği AB’ye takıldı!

Macaristan geçişinde AB pürüz çıkardı

Rusya Devlet Başkanı Putin’in gözbebeği Güney Akım Projesi’nin en önemli ayaklarından biri olan Macaristan geçişinde AB pürüz çıkardı.

Rus gazını Karadeniz’den Avrupa’ya ulaştırması, aynı zamanda geçiş güzergahındaki Ukrayna’yı by-pass etmesi planlanan ve Avrupa’nın önemsediği Nabucco Doğalgaz Boru Hattı’nın en büyük rakibi olarak kabul edilen Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, AB’ye takıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gözbebeği olarak bilinen Güney Akım projesinin en önemli ayaklarından biri olan Macaristan geçişi için AB’nin pürüz çıkardığı, gerekli onay ve izinlerin tamamlanamadığı öğrenildi.

Rus yöneticiler endişeli

Rusya’nın Macaristan’da kurduğu nükleer santralin yöneticileri, AB’nin Rusya’nın Güney Akım Projesi’yle ilgili pürüz çıkardığını açıklayarak, bu pürüzünün bir an önce aşılmasını beklediklerini belirttiler.

Macaristan Nükleer Santrali’ndeki Rus yöneticiler, Macaristan Hükümeti’nin yeni nükleer santral üniteleriyle ilgili ihaleye çıkacağını, kendilerinin de bu ihaleye hazırlandıklarını anlatırken, en büyük çekincelerinin, AB’nin, Rus Güney Akım projesine çıkardığı pürüz olduğunu vurguladı. AB’nin tavrının, Rus enerji yöneticilerini önümüzdeki dönem için endişelendirirken, AB’nin alacağı kararlar üye ülkeleri de bağlayacak. Bu ise Putin’in Güney Akım Projesi için büyük bir risk anlamına geliyor.

Türkiye izni 2011’de verdi

Proje için hayati öneme sahip Karadeniz geçiş iznini Türkiye, Rusya’ya 2011 yılında vermişti. Projenin hayata geçmesi için Türkiye’nin Karadeniz’de kendi münhasır ekonomik bölgesinden geçmesine izin vermesi için uzun süre Türkiye’nin kararı beklenmişti. Türkiye, 2011 yılında Rusya’ya bu izni verdi, gereken anlaşmayı da Moskova’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız imzaladı.

Böylece Güney Akım’ın önemli bir kısmının Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinden geçeceği kesinleşti. Bu izinle proje hızlanırken, Rusya proje hattındaki tüm ülkelerle gerekli anlaşmaları yapmaya başladı. 2015 yılında tamamlaması planıyla yola çıkılan projeyle ilgili AB’nin teknik unsurlarla ilgili yeni süreçler dayattığı, Rusya’nın işini müktesabat gerekçesiyle zorlaştırdığı da öğrenildi.

Rus gazını Avrupa’ya ulaştıracak

2007’de ortaya çıkan Güney Akım Projesine göre, Rusya’nın Karadeniz kıyısından başlayacak hat Karadeniz’in altına döşenecek hatla Bulgaristan’a bağlanacak. Buradan da Avusturya ve Sırbistan, Hırvatistan üzerinden İtalya’ya uzanacak. Projeye göre, gaz Rus Poçinki gaz kompresör istasyonundan Karadeniz kıyısına ulaşacak. Bu amaçla bölgede 10 yeni kompresör istasyonu kurulacak, Rusya’nın hatta yakın 8 bölgesinde yeni yan hatlar inşa edilecek. Hattaki ülkelerle gereken anlaşmaları yapmaya başlayan Rusya, projenin 2015’te tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı