Gazete Vatan Logo

POS’tan nakit çekme başladı

Visa Europe’un 2011 yılında pilot uygulamalarını başlattığı POS’tan alışveriş ve para çekme hizmeti 3 Nisan’dan itibaren Türkiye genelinde başladı. Uygulama ile ilk etapta Türkiye genelinde 67 ildeki 1200’ü aşkın CarrefourSA, Kiler, Real, DiaSA ve D&R’larda 10 TL’lik alışveriş yapan banka kartı (Visa Electron) sahipleri, 100 TL’ye kadar olan nakit ihtiyaçlarını bu mağazaların kasalarından karşılayabilecekler. Türkiye’de 82 milyon adet banka kartı ve 2 milyon satış noktası bulunuyor. ATM’lerin sayısı ise 32 bin. Satış noktaları sayısı ATM’lerin neredeyse 63 katı. Nisan sonunda 1.600 noktaya ulaşacak bu mağaza zincirlerinde Visa Electron banka kartı ile POS’tan alışveriş ve para çekme hizmeti 2012 yılı sonu itibarı ile 1.800 satış noktasında hayata geçmiş olacak.

Banka kartları ile ATM’lerden yılda156 milyar TL para çekildiğine dikkat çeken Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, “Nakit olarak hâlihazırda harcanan bu tutarın önemli bir bölümünün ATM’den çekilip alışverişlerde nakit olarak harcanması yerine banka kartlarıyla doğrudan POS’ta harcanması asıl hedefimiz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 50 milyar TL’nin ATM’den POS’a yönelebileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Gençler çabuk benimseyecek

POS’tan alışveriş ve para çekme hizmeti başlamadan İstanbul, Ankara ve İzmir’de; 18-45 yaş arası kadın ve erkekler, üniversite öğrencileri, iş sahipleri ve çalışanlar ile ev kadınlarının katıldığı araştırmaya katılanların yüzde 90’ı hizmeti son derece olumlu karşılarken, yüzde 58’i bu hizmeti kullanacağını belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı yakında ATM olmadığında yüzde 45’i acelesi olduğunda POS’tan alışveriş ve para çekme hizmetini tercih edeceklerini belirtiyor.

Haberin Devamı