Gazete Vatan Logo

Politika faizi nedir? Politika faiz oranı artarsa ne olur?

Merkez Bankası faiz kararları kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor. Merkez Bankasının faiz kararlarında yer alan politika faizi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bir hafta vadeli repo işlemlerinde uygulanan faiz oranı olarak bilinen politika faizinin yüksek olması durumunda piyasalara etkisinin ne olacağı araştırılıyor. Peki, Politika faizi nedir? Politika faiz oranı artarsa ne olur? İşte detaylar…

Politika faizi nedir? Politika faiz oranı artarsa ne olur?

Merkez Bankası faiz kararları hem piyasalar hem de yatırımcı tarafından takip ediliyor. Faiz kararları öncesinde ve sonrasında politika faizi ile ilgili açıklamalar öne çıkıyor. Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınan politika faizi kararı piyasalar açısından önemli göstergelerden biridir. Peki, Politika faizi nedir? Politika faiz oranı artarsa ne olur? İşte detaylar…

POLİTİKA FAİZİ NEDİR?

Merkez bankasının resmi faiz oranları yolu ile, kısa vadeli faiz oranları ve para arzı üzerinde kontrol yeteneği bulunmaktadır. Merkez bankası, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını belirler. Bu faiz oranına politika faiz oranı denir. Merkez bankası politika faiz oranını belirleyerek, iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlar.

POLİTİKA FAİZ ORANI ARTARSA NE OLUR?

Merkez Bankası enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını arttırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır.

Haberin Devamı

POLİTİKA FAİZİ İLE İLGİLİ KARARI KİM ALIR?

Politika faiz oranına ilişkin kararlar, Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınır. PPK, Merkez Bankası Başkanı, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye ve başkanın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak diğer bir üyeden oluşur. Faiz kararı alınırken, orta vadeli bir bakış açısıyla, gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanılır.

POLİTİKA FAİZİNİ NE BELİRLER?

Toplam arz-talep dengesi

Maliye politikasına ilişkin göstergeler

Parasal göstergeler ve kredi büyüklükleri

Ücret

İstihdam

Birim maliyet

Verimlilik gelişmeleri

Kamu ve özel sektör fiyatlama davranışları

Enflasyon beklentileri

Döviz kurları ve bunları etkileyebilecek gelişmeler

Dışsal şokların analizi