Gazete Vatan Logo

Pazarda yabancı bırakmadı!

Bimeks, Electro World’den sonra Darty’yi almak için anlaşma imzaladı. Bimeks, bu alımla yüzde 8-9 olan payını yüzde 20’nin üzerine çıkarıp ikinci sıraya yerleşecek. Pazarın tek yabancısı ise Media Markt olacak.

Kısa bir süre önce Teknosa’nın da görüştüğü Electro World Türkiye’yi 6 milyon lira bedelle bünyesine katan Bimeks, İngiliz Kesa grubuna ait Darty’nin de Türkiye’deki mağazalarını almak için anlaşma yaptı. Darty Türkiye’de şube olarak göründüğünden işlem şirket satın alma şeklinde değil varlık ve işyeri devri olarak gerçekleştirilecek. Anlaşma Darty’nin 28 mağazasının demirbaş, stok ve personelle birlikte devrini öngörüyor.

Darty’nin de Bimeks’in bünyesine girmesiyle pazarda yabancı olarak sadece kısa bir süre önce Alman Media Markt kaldı. ABD’li Best Buy, İngiliz Electro World, Fransız Darty ve Alman EP Center Türkiye pazarından çıkan yabancılar oldu.

Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray Reuters’a yaptığı açıklamada, taraflar arasında bağlayıcı bir ön anlaşma imzalandığını ve satış anlaşmasının 1 ay içinde yapılmasının planlandığını belirterek; “Devir işlemi stoklar ve demirbaşlar üzerinden belli bir iskonto oranı ile yapılacak. Darty’nin Türkiye operasyonunun zarar, borç veya alacakları gibi finansal unsurlarını kapsamıyor” değerlendirmesini yaptı.

Şube olarak görünüyor

Akgiray; değerleme çalışmaları, satış anlaşması ve Rekabet Kurulu onayının ardından devir sürecinin Şubat ya da Mart ayına kadar tamamlanmasını beklediklerini, Darty mağazalarının isim hakkının 1 yıl süreyle Bimeks’te olacağını, sonrasında ise bu mağazaların da Bimeks’e dönüştürüleceğini vurguladı.

Öte yandan Bimeks yetkilileri de anlaşmayla ilgili şu detayları verdi:

“Temmuz’dan beri Darty ile zaman zaman temaslarımız oldu. Düne kadar bağlayıcı bir anlaşmamız yoktu. Demirbaş ve stoklarla personeli alacağız. 400 civarında personel var. Genel merkezdeki personel dışında 300-350’sinin bize geçeceğini öngörüyoruz. Şu anda yüzde 8-9 pazar payımız var. Electro World ve Darty ile yüzde 20’yi geçip ikinci sıraya geleceğiz. Electro World ile 109 mağazaya, 93 bin metrekare alana ulaştık. Darty’nin 28 mağazası, 33 bin metrekare alanı var. Darty’nin çok şık yerlerde mağazaları var. Bunlarla orta ve üst segment mağaza ihtiyacımızı gidereceğiz. Electro World ile de büyük mağaza ihtiyacımızı gidermiştik. Şimde operasyon tamamlandı.”

Pazar 30 milyar lirayı zorlayacak

TÜRKİYE tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2013’ün üçüncü çeyreğinde, ilk iki çeyrek dönemde olduğu gibi büyümeye devam etti.

Üçüncü çeyreği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.5 oranında bir büyüme performansı ile noktalayarak 8.2 milyar TL lik ciro elde etti.

Pazarı geçen seneye göre adetsel

olarak da yüzde 6.5 büyüdü. Yılın 9 ayında toplam pazar büyüklüğü 22.5 milyar liraya ulaşırken yıl sonunda pazarın 30 milyar liraya yaklaşması bekleniyor.

Haberin Devamı