Gazete Vatan Logo

Patates paraşütsüz düştü

Fırat Kalkanı operasyon bölgesinden gelen 4 bin ton patates spekülasyonu bozdu. Patatesin fiyatı 6 liralardan hızla gerilemeye başladı

Patates paraşütsüz düştü

İthalat önlemi seçim öncesi 7 liraya kadar çıkan patatesin ateşini söndürdü. Marketlerde patates 4 liraya düşerken pazarlarda da 3 liranın altına indi. Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, son bir haftada yeni mahsulün devreye girmesi ve yetkililerin açıklamalarının da etkisiyle soğan ve patateste fiyatların gerilemeye başladığını ifade etti. 1 haftada gözlenen fiyat düşüşünün yüzde 15’i geçtiğini ifade etti.

2 liraya kadar indi

Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, patates fiyatlarındaki artışa karşı Türkiye’nin Suriye’de operasyon yaptığı bölgeden ürün getirildiğini belirterek, “Bunun sonucu olarak şu anda pazarda patates fiyatlarının 2 liralar civarına geldiğini görüyoruz” dedi.

Zeybekci, patates ve soğan ithalatına siyasi bakmadıklarını Cumhurbaşkanının da onayıyla adım atma kararı aldıklarını ve vatandaşın mağduriyetiyle ilgili önlem almaktan asla çekinmediklerini söyledi. Zeybekci, Türkiye’nin Suriye’de operasyon gerçekleştirdiği bölgeden patateste artan fiyatlara karşı toplam ihtiyacın yüzde 1’ine karşılık gelen yaklaşık 4 bin ton patates getirildiğini belirti.

Haberin Devamı

Tam tefeci işi

Zeybekci, patateste fiyatların 7-8 liraya kadar çıktığı bir sürecin yaşandığını ve mağduriyetin ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Üreticinin tarladaki ürünü 1.5 lira civarındayken markette bunun 7-8 lira olması aradaki tefecinin, spekülatörün işi. Bununla mücadeleyle ilgili 2 yöntemimiz var. Bir bu spekülasyonla ilgili iç hukuk yöntemlerimizi ve sistemimizi çalıştırmak. 2 çok daha hızlı ve kesin çalışan aradaki o marjı yok eden diğer alternatifi yani ithalat mekanizmasını çalıştırmak” diye konuştu.