Gazete Vatan Logo

‘Paramız var, sanayici bulamıyoruz’

3.5 milyon liraya kadar hibe desteği verecek

Sanayi Bakanı Ergün, başvuru azlığı nedeniyle TÜBİTAK’ın teşvik bütçesinin bir kısmını geçen yıl iade ettiklerini belirterek, “Paramız var, kullanacak adam arıyoruz” dedi.

Hükümet, sanayicileri, firmaları ve üniversiteleri Ar-Ge çalışması yapmaya teşvik etmek amacıyla kesenin ağzını açtı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ar-Ge yapan firmalara 3.5 milyon liraya kadar hibe desteği verecek. Ar-Ge merkezi kuran firmalar için Gelir Vergisi muafiyetini 2023 yılına kadar uzatacak olan Bakanlık, Ar-Ge merkezi kurmada da tam zamanlı eleman sayısının 50’den 30’a çekecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hükümetin yeni Ar-Ge teşviklerini açıklarken, sanayicilere de sitem etti. Ergün, “Başvuru azlığından TÜBİTAK bütçesinin bir kısmını geçen sene iade ettik. Paramız var, kullanacak adam arıyoruz” dedi. Sanayicilere ve akademisyenlere seslenen Bakan Ergün, şunları söyledi:

“Tüm sanayicilerimize ve akademisyenlerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bizim kamu olarak üniversite-sanayi işbirliğine yönelik destek programlarını çok iyi takip edin. Başvuru azlığından geçen sene TÜBİTAK bütçesinin bir kısmını iade ettik. Ya bilinmiyor bunlar ya da nitelikli proje hazırlama eksikliği var ya da başvurulmuyor. Eskiden sıkıntı çekerdik, ‘Bu işe nereden para bulacağız’ derdik. Şimdi bunlara ayıracak paramız var, kullanacak adam arıyoruz, kullanacak üniversite arıyoruz, kullanacak sanayici arıyoruz, iş birliği projesi arıyoruz.”

Gelir Vergisi avantajı

Ar-Ge merkezi kuran firmalar için Gelir Vergisi muafiyetini 2023’e kadar uzatacaklarını açıklayan Ergün, “Bu muafiyeti 10 yıl daha uzatıyoruz. Bu önemli bir süre” diye konuştu.

Ergün, şöyle devam etti: “Ar-Ge merkezi kurmak için 50 araştırmacı zarureti var. Bunu 30’a çekeceğiz. Yani 30 tam zamanlı eş değer Ar-Ge elemanı çalıştıran firmalarında Ar-Ge merkezi kurabilmesi ve desteklerden yararlanabilmesi için çalışmamız var.”

3.5 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

Bakan Nihat Ergün, firmaları AR-GE’ye yönlendirmek amacıyla yeni bir destek programını hayata geçireceklerini belirtti. Ergün, teşvikleri şöyle anlattı: “Yatırım Destek Programı adı altında yeni bir mekanizma kuracağız. Maliye Bakanlığı’yla görüşmelerimiz son aşamada. Özellikle yeni girişimcilerin, tekno-girişimcilerimizin, Ar-Ge yapan KOBİ’ler ile büyük ölçekli firmaların yararlanacakları bu destekle, 3.5 milyon liraya kadar hibe ve kredi faiz desteği vermeyi planlıyoruz. Bu desteği orta ve ileri teknoloji alanlarda Ar-Ge projesi yapan firma ve girişimcilerimize öncelikle vereceğiz. Bu destekle, Ar-Ge projelerinin yatırıma dönüşmesini sağlayacak, teknoloji tabanlı firmaların sayısını artıracağız.”

Rekabet öncesi işbirliği projesi yapan çıkmadı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, rekabet öncesi işbirliği projelerine ilgi gösterilmediğini belirterek, şunları söyledi:

“Birbirine rakip olan aynı sektörde veya benzer sektörlerde çalışan 2-3 firma ortak bir meselelerini halletmek için bir proje yapıp bize başvurmadılar. Rekabet öncesi iş birliği projeleri dünyanı dev firmalarının bile başvurduğu bir mekanizmadır. Dev firmalar rekabet edebilmek için uluslararası alanda işbirliği projesi yapıyorlar, bizde KOBİ’ler bile yapmıyor, rakibiyle yan yana gelmek istemiyor. O zaman rekabet gücümüz artmaz. Rakiplerinizle de işbirliği yapmasını bilmeniz lazım. Rakiplerle sadece rekabet edilmez ki, rakiplerle işbirliği de yapılır. Mesela böyle bir proje gelmedi şimdiye kadar. Bu büyük önemli eksiklik. Bu projeleri desteklemeye her zaman hazırız.”

Haberin Devamı