Gazete Vatan Logo

Para musluğu açıldı bir daha kapanmaz

Doktor Kıyamet lakaplı yatırımcı Marc Faber, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarını azaltsa da artırsa da parasal genişlemeye devam edeceğini belirtti. Faber, “Bir kere başladıktan sonra devamı gerekir” dedi.

Doktor Kıyamet lakaplı yatırım uzmanı Marc Faber, Fed varlık alımlarını azaltsa da artırsa da parasal genişlemeye devam edeceğini söyledi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün akşamki kritik toplantısı öncesinde konuşan Marc Faber, “Fed hiçbir zaman parasal genişlemeyi sonlandırmayacak. Devam edecekler çünkü bir şeye bir kere başladıktan sonra devam etmeleri gerekecek” dedi.

Gloom, Boom&Doom bloğuyla yakından takip edilen Faber, son dönemde ABD ekonomisinde işlerin iyiye gittiğine yönelik algıları artıran olumlu gelişmeleri de değerlendirdi.

‘Dinamit varilindeler’

Doktor Kıyamet, “Ekonomik iyileşme ya da kimilerine göre öyle olan bu gelişme bu yıl beşinci yılını dolduracak. Devam eden süreçte zaman zaman zayıflamalar görülecek. O zaman Fed yetkilileri çıkıp, ‘İşler iyiye gitmiyor, daha fazlasını yapmamız gerek’ diyecekler” şeklinde konuştu.

Faber, Fed ekonomistlerine yönelik de sert yorumlar yaptı. Ünlü yatırımcı, “Tüm Fed ekonomistleri dinamit varillerinin üzerinde oturuyor. Bununla kalmayıp bu varillerin üzerine benzin döküyorlar. Sonra bir sigara yakacaklar ve kibriti benzinin üzerine atacaklar. Ama bunun tehlikeli bir durum olduğunu fark etmeyecekler. İşte Fed’deki profesörlerin zihinleri böyle. Hiçbiri tek bir gün bile gerçek iş dünyasında çalışmış değil” diye devam etti.

Faber, Fed’in varlık alımlarında azaltmaya gideceğine inansa da bunun doğru bir geri çekilme olmadığı kanısında. Doktor Kıyamet, bunun ekonomide işler kötüye gittiğinde yeniden devreye sokulacak, tek seferlik, anlamsız bir hamle olduğunu düşünüyor.

Makyaj yapıyorlar

Faber, “Şu anda makyaj hamleleri yapabilirler ama önümüzdeki birkaç yılda varlık alımlarının daha fazla olacağına inanıyorum” dedi.

2014’te bitirir mi?

Fed’in bu akşam aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltacağını ve parasal genişlemeyi 2014 sonunda bitireceğini açıklaması bekleniyor. Bazı uzmanlarsa geri çekilme için 2014’ün bekleneceğini ve parasal genişlemenin 2015 sonunda bitirileceğini düşünüyor.

Fed’in ayda 85 milyar dolar tutarında yaptığı tahvil alımlarının ne zaman azaltılacağı yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Tahvil alımları, küresel piyasalarda riskli varlıkların fiyatına birkaç yıldır yön veriyor.

BORSA İSTANBUL NEFES ALDI

İstanbul ve Ankara’da önceki gün başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun etkisiyle sert satışlarla karşılaşarak Eylül ayından bu yana en düşük seviyesini gören Borsa İstanbul (BİST), ikinci seansta gelen tepki alımlarıyla toparlandı. BİST-100 Endeksi 68.184 puana

kadar gerilediği günü, tepki hareketiyle artıya geçerek yüzde 0.66 artışla 71.417 puandan tamamladı. Gün içinde dolar kuru ise 2.04 TL’nin üzerinde hareket ederken, 10 yıllık TL cinsi tahvil faizleri yatay seyretti. Önceki gün yüzde 9.10 seviyesinde kapanan 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9.36 seviyesine kadar yükseldi.

Haberin Devamı