Gazete Vatan Logo

Otobüsçü uçakla yarışmak için ÖTV'siz benzin istedi

Otobüs firmaları 44 YTL'ye düşen uçak bileti fiyatlarıyla rekabet etmek için ÖTV'siz yakıt teşviğinin kendilerine de uygulanmasını istedi. Firmalar, "Yakıttaki vergi düşerse bilet fiyatını aynı oranda aşağı çekeriz" vaadinde bulundu

Havayolu taşımacılığında şirketlerin fiyatlarını 44 YTL düzeyine kadar indirmesi, şehirlerarası karayolu taşımacılığı yapan otobüs firmalarını isyan ettirdi. Tüm Otobüsçüler ve İşletmecileri Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt ilgin, sürekli fiyat indiren havayolu şirketlerinin kullandığı uçak yakıtından ÖTV alınmamasının haksız rekabete neden olduğunu söyledi.

İlgin, "Aynı zamanda bu şirketlerin fiyatlarında sabah ayrı akşam ayrı tarife uygulaması yapılıyor.

Tam 4 ay boyunca indirim yapamıyoruz

Akaryakıt avantajı olan, gün içinde bile tarife değiştiren özel havayolu şirketleri ile rekabet gücümüz azalıyor" dedi.

İlgin, otobüs firmalarına herhangi bir akaryakıt indirimi uygulanmadığı gibi "keskin fiyat tarifesi" şartı konulduğunu da vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Üyelerimiz, Ulaştırma Bakanlığı'na 4 ayda bir uygulayacağı fiyat tarifesini sunuyor. Bakanlığa sunulan bu tarifenin dışında herhangi bir indirime gitmemiz söz konusu değil. Aynı düzenleme havayolu taşımacılığı yapan firmalar için de geçerli olmalı. O zaman kendileriyle rahatlıkla rekabet ederiz."

"Havayolu şirketleri devletin kesesinden indirim yapıyor" diyen ilgin, şöyle devam etti: "Sefer yaptıkları hatlarda bizi yüzde 50 oranında yolcu kaybına uğratan özel havayolları gibi otobüs firmalarına da ÖTV muafiyeti getirilirse yolcu taşıma ücretini aynı oranda düşürürüz. Çünkü bizim toplam maliyetimizin yüzde 70'ini akaryakıt oluşturuyor."

Haberin Devamı