Gazete Vatan Logo

Ofis kirasına dolar ayarı!

Yükselen kur, ofis ve cadde mağazalarındaki kira rakamlarını etkilemeye devam ediyor. 2018’in ikinci çeyreğinde ofislerde ve cadde mağazalarında kiralar düştü. Kiralar Levent’te 32 dolar, Gayrettepe’de 21 dolara, Maslak’ta 23 dolara kadar indi.

Ofis kirasına dolar ayarı!

Yükselen kur, Türkiye genelinde ofis ve cadde mazağalarının kiralarını düşürdü. Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan ‘Türkiye Pazar Analizleri 2018 İkinci Çeyrek Ofis, Perakende ve Sanayi ve Lojistik’ raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde yüzde 22 gerileyen cadde mağazaları ve ofis kiraları ikinci çeyrekte de aynı eğilimi sürdürdü.

İstanbul’da yılın ikinci çeyreğinde metrekare bazında ofis kiraları Levent’te yüzde 22 düşüşle 32 dolara, Esentepe-Gayrettepe bölgesinde yüzde 16 düşüşle 21 dolara, Maslak’ta yüzde 17.9 düşüşle 23 dolara geriledi. Söz konusu rakam İstanbul Anadolu yakasında 25 dolar ve İzmir’de

14 dolar ile sabit kalırken, Ankara’da yüzde 11.8 azalarak 15 dolara düştü.

Kiracı lehine

Rapora göre, kiralama faaliyetlerinin sınırlı kalmasına neden olan iki temel etken 24 Haziran seçimleri ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar oldu. Bununla birlikte, mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı 2018 Mart ayında yüzde 9.9 oranına gerilemiş fakat Haziran ayında kaydedilen yüzde 15.39 enflasyon oranı ve kurdaki dalgalanmaların ofis yatırımları ve kiralama faaliyetleri üstünde doğrudan etkisi oldu. Raporda, kiracı lehine koşulların yılın ikinci yarısına kadar aynı şekilde kalacağı öngörülürken, geciktirilen talebin önümüzdeki çeyreklerde hızlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Perakende pazarının da değerlendirildiği rapora göre ikinci çeyrekte metrekare bazında birincil aylık cadde mağazaları kiraları İstanbul’da yüzde 23.8 düşüşle 170 dolara, İzmir’de yüzde 16.7 düşüşle 75 dolara, Ankara’da yüzde 22.2 düşüşle 105 dolara geriledi. Düşüşün ve talepteki yavaşlamanın temel nedenleri yükselen kur oranlarının perakendeciler üzerindeki baskısı, Ramazan dönemi ve erken seçimler olarak kaydedildi. Bazı perakende kategorilerinin yeni konsept mağazalarıyla büyümeye devam etmesi dengenin korunmasını sağladı.

200 bin m2 yeni ofis
İstanbul’da nitelikli ofis arzı 5.79 milyon metrekareyken, ikinci çeyrekte 5.99 milyon metrekareye ulaştı. İkinci çeyrekte 198 bin metrekare yeni ofis alanının pazara girmesiyle arz yüzde 14.74 artmış olsa da bir önceki çeyreğe göre yüzde 25.89 düştü. İkinci çeyrekte metrekare bazında en büyük işlemi 12 bin metrekarelik ofis ile Vadistanbul’da TAV gerçekleştirdi. Diğer önemli kiralamalar Multinet’in Süzer Plaza’daki 2 bin metrekarelik, Kowork’ün Flora Ofis’teki 1.600 metrekarelik ve GFK’nın Nef 09’daki 1.500 metrekarelik işlemleri oldu.
AVM pazarı hızlandı
- İkinci çeyrekte pazara giren toplam 207 bin 500 metrekare yeni arzın 55 bin metrekaresi İstanbul’daki Maltepe Piazza AVM, 60 bin metrekaresi Anatolium Marmara AVM, 65 bin metrekaresi İzmir’deki Westpark Outlet ve 27 bin 500 metrekaresi Kırklareli’ndeki 39 Burda AVM’ye ait.
- Alışveriş merkezi pazarındaki işlemler, Seyir Gayrimenkul’ün Doğuş Holding’ten Gebze Center AVM’yi yaklaşık 102.5 milyon euro, Bakırköy Gayrimenkul’ün Maltepe CarrefourSA’yı 835 milyon TL’ye satın almasıyla hızlandı.

Haberin Devamı