Gazete Vatan Logo

Numara taşımadan Avea kârlı çıktı

9 Kasım 2008’de başlayan “Cep’te numara taşıma”dan tek kârlı çıkan operatör Avea oldu

3 GSM operatörünün gelenler ve gidenler dikkate alınarak yapılan net sıralamasında Avea’nın 430 bin yeni abone aldığı dikkati çekiyor. Turkcell ve Vodafone ise net skorda ekside kaldılar.

Türkiye’de cep telefonu abonelerinin daha hesaplı ya da daha kaliteli hizmet alabilmesine olanak sağlamak için başlatılan 10 haneli numarayı sabit tutarak GSM operatörü değiştirebilme uygulamasının galibi Avea oldu.

Dün akşam itibarıyla yapılan hesaplamaya göre Avea, gelenlerden şebekeden ayrılanlar düşüldükten sonra yapılan net sıralamada 430 bin yeni abone ile birinci görünüyor. GSM’deki diğer iki operatör ise numara taşıma uygulamasından abone kaybederek çıktılar. GSM sektörünün lideri durumundaki Turkcell’de net 30 binlik kayıp görünürken, Vodafone ise bu uygulamadan en zararlı çıkan operatör oldu. Vodafone’dan numara taşıma sürecinde 400 bin abone ayrıldı. Bu süreçte Vodafone’a 200 bin abonenin giriş yaptığı buna karşılık 600 bin abonenin ise diğer operatörleri tercih ettiği dikkati çekti.

Uzmanlar, numara taşıma sürecinin başladığı ilk aylarda bu imkandan yararlanan abone sayısının dünyanın her yerinde yavaş olduğunu ancak 4’üncü 5’inci aydan sonra trafiğin hızlandığına dikkat çekiyorlar. Bu arada uzmanlar numara taşımada GSM operatörleri arasındaki rakamların kamuoyu ile paylaşılmamasına da itiraz ediyor. Şeffaflığın olmadığı süreçte bazı operatörlerin sadece gelen abone sayısını ortaya koyarak, bu sayıdan giden aboneyi düşmeyerek kamuoyunu yanıltabildiğine dikkat çekiyorlar.

Yüzde 20 indirim

Avea ve Vodafone, numara taşıma sürecinin bir an önce başlatılmasını isterken lider kuruluş Turkcell, uzun bir süre karşı lobi yaparak bu süreci yavaşlatmaya çalışmıştı. Sektör uzmanları numara taşıma sürecinin abonelerin konuşma ücretlerine de çok olumlu yansıdığına dikkat çekiyorlar. Tam rekabetin başlaması sayesinde 2008’in son çeyreğinden itibaren mobil telefondan konuşma ücretlerinde net olarak yüzde 20’leri bulan bir indirim ortaya çıktığı belirtiliyor.

Yaklaşık 64 milyon SIM kartın bulunduğu Türkiye’de cep telefonu aboneleri 9 Kasım 2008’den bu yana uygun buldukları ya da daha iyi hizmet alacaklarını düşündükleri operatörlere 10 haneli yani 532’li, 542’li ya da 555’li numaraları dahil bir şekilde geçiş yapabiliyorlar. Böylece operatör değiştiren abonelere hiçbir değişiklik olmamışcasına ulaşılabiliyor. Sadece telefonun çalma sürecinde aranan abonenin numara taşıdığını ifade eden bir sinyal sesi alınıyor.

Haberin Devamı