Gazete Vatan Logo

Noel Baba Rallisi nedir? Piyasalarda Noel Baba Rallisi yaşanacak mı? Noel Baba Rallisi neden olur?

2022 yılının sonuna yaklaşılırken her sene sonu yaşanan Noel Baba Rallisi ile ilgili uzmanlardan değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Ekonomistler yıl sonunda yaşanan Noel Baba Rallisi’nin öne çekildiğini düşünürken piyasalarda yaşanan sert yükselişler ve rekorların bu sene erken başladığını belirtiyor. Fed’in aralık toplantısı beklenirken faiz kararı ile ilgili alınacak kararın ralliyi desteklemesi bekleniyor. Peki, Noel Baba Rallisi nedir? Piyasalarda Noel Baba Rallisi yaşanacak mı? Noel Baba Rallisi neden olur? İşte Santa Rally veya Christmas Rally adıyla bilinen Noel Baba Rallisi hakkında bilmeniz gerekenler…

Noel Baba Rallisi nedir? Piyasalarda Noel Baba Rallisi yaşanacak mı? Noel Baba Rallisi neden olur?

Yıl sonuna yaklaşılırken piyasalarda yaşanan yükselişler dikkatle takip ediliyor. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ve ekonomik ön görülerin açıklanacağı toplantı beklenirken, bazı ekonomistlere göre yıl sonuna doğru yaşanması beklenen Noel Baba Rallisi’nin öne çekildi. Sıkı para politikaları, jeopolitik riskler ve yüksek enflasyon nedeniyle artan faizler, dünya borsalarında oldukça kötü bir yıl yaşatırken kimi ekonomistler Noel Baba Rallisi’nin yaşandığını kiminin de Ayı Piyasası Rallisi’nin devam ettiğini düşüniyor. Fed’in aralık toplantısı beklenirken faiz kararı ile ilgili alınacak kararın ralliyi desteklemesi bekleniyor.

NOEL BABA RALLİSİ NEDİR?

Santa Claus Rally – Christmas Rally olarak da bilinen Noel Baba Rallis, aralık ayındaki son beş işlem gününde hisse senedi fiyatlarında ve takip eden ocak ayındaki ilk iki işlem gününde büyük yükselişlere ve rekorlara adını veren bir takvim etkisidir.

NOEL BABA RALLİSİ NEDEN OLUR?

Noel Baba Rallisi'nin sebepleri olarak; yeni yılın ilk haftasında piyasaların yükseleceği beklentisi, yeni fonların piyasaya girmeyesi, tatil ikramiyeleri ve hatta yeni yıl ruhuyla yaşanan iyimserlik sayılabilir.

Haberin Devamı

PİYASALARDA NOEL BABA RALLİSİ YAŞANACAK MI?

Hürriyet’ten Şenay Zeren’in haberine göre, Noel Baba Rallisi’nin bu sene de yaşanacağını düşünen stratejistlerin yanında, beklenen rallinin öne çekildiğini değerlendirenler de var. Bazı uzmanlar ise, Ayı Piyasası Rallisi’nin yaşandığını yorumluyor. Diğer taraftan, Fed’in aralık toplantısıyla beraber faiz artırım hızını yavaşlatmasının risk iştahını artırması ve ralliyi desteklemesi bekleniyor.