Gazete Vatan Logo

Nakit sıkışıklığı var hazırlığımızı yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasalarda nakit sıkışıklığı yaşandığını, kredi kanalının daraldığını bildiklerini belirterek, “Hepsiyle ilgili hazırlıklarımız var. Herkesten sabır istiyoruz” dedi

Nakit sıkışıklığı var hazırlığımızı yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı. Ekonomide 2013 yılında Gezi olaylarıyla fitili ateşlenen,

15 Temmuz’da iyice aleniyet kazanan sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Erdoğan, bunların çözümü için çok önemli kararlar aldıklarını ve uygulamaya başladıklarını aktardı. Bu sırada hiçbir rasyonel sebebi olmayan bir kur saldırısının başladığını anımsatan Erdoğan, “Bir anda tırmanışa geçen döviz kurlarını, faizlerin artışı ve enflasyonun yükselişi takip etti. Maalesef ülkemiz içindeki kimi kesimler de bu ateşi söndürme gayretlerimize destek vermek yerine adeta ateşe odun taşıdılar” diye konuştu.

Ekonomi kozu boşa çıktı

Tüm imkanların seferber edildiği ve bu saldırı dalgasını belli bir yerde kontrol altına almayı başardıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Her şeyde bir hayır vardır. Bu vesileyle özellikle cari açığımızı düşürmeye ve tasarrufları artırmaya yönelik yapısal reformlarımızı hızlandırmış olduk. Türkiye’ye sosyal gerilimlerle, siyasi kaosla, darbe girişimleriyle, terör örgütleriyle diz çöktüremeyenlerin ekonomi kozunu da boşa çıkardık.”

Haberin Devamı

Sabır istiyoruz

Hâlâ çözüm bekleyen sıkıntıların varlığına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Piyasalarda nakit sıkışıklığı yaşandığını, kredi kanallarının daraldığını, buna bağlı olarak üretim ve istihdamda dikkatle üzerinde durulması gereken gelişmelerin yaşandığını da biliyoruz. Bunların hepsiyle ilgili hazırlıklarımız, çalışmalarımız, planlarımız var. Sanayicimizden esnafımıza, çiftçimizden inşaatçılarımıza kadar herkesten sabır istiyoruz. Tüm kesimlerin kendi kaynaklarını daha etkin şekilde kullanarak çarkların dönmesini sağlaması çok ama çok önemlidir. Darbe girişiminin ertesi günü bile işinin başında olan, üretimine, hizmetine, ticaretine ara vermeyen milletimizden bugün de aynı dirayetli ve milli tavrı göstermesini bekliyoruz.”

FINDIK ALIM FİYATINI AÇIKLADI:

Yüzde 40 zamla 14-14.5 lira

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fındık alım fiyatlarını da açıkladı. Geçen yıl fiyatların düşük seyretmesi üzerine müdahale alımı yoluna gidildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu şekilde 10 ile 10.5 lira fiyatla 143 bin ton fındık alımı gerçekleştirdik. Bu yıl rekolte düşük olmakla, kalite oldukça iyi gözüküyor. Fındık fiyatlarının yine düşmeye başlaması üzerine dedik ki Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) bir kez daha devreye sokalım. Çünkü alavereciler var. Onlar geliyor, benim fındık üreticisi kardeşimi köşeye sıkıştırıp, elinden mahsulünü alıyor. Biz bunlara fırsat vermeden TMO ile 1 Kasım’dan itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu da 14.5 liradan almaya başlayacağız. Kayıtlı fındık alımlarında kilo başına 2 lira da destekleme ödemesi yapıyoruz. Dolayısıyla üreticimizin eline fındığın her kilosu 16 veya 16.5 liraya geçmiş oluyor. TMO’nun stoklarından da 10 bin ton fındığı Fiskobirlik’e teminat karşılığı vererek bu kurumumuzu da ayrıca desteklemiş oluyoruz.”

Haberin Devamı