Gazete Vatan Logo

Mir kart nedir, Mir ödeme sistemi ne demek, ne işe yarıyor? MİR kart sitemi Türkiye’de geçerli mi? İşte MİR sisteminden çıkan bankalar…

Mir kart nedir, mir ödeme sistemi ne demek? Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi'nin, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısının ardından Türkiye İş Bankası ve Denizbank sistemden çıkmıştı. 2 özel bankanın ardından kamu bankalarının, Rusya'nın yerel ödeme sistemi Mir uygulamasının kullanımını durdurdukları açıklandı. Peki, Rusya mir sistemi nedir, mir ne demek, ne işe yarıyor, neden kurulmuştu? Mir ödeme sistemi kullanan bankalar hangileri, MİR ödeme sistemini Türkiye’de kullanan banka kaldı mı?

Mir kart nedir, Mir ödeme sistemi ne demek, ne işe yarıyor? MİR kart sitemi Türkiye’de geçerli mi? İşte MİR sisteminden çıkan bankalar…

Ukrayna'nın işgali nedeniyle AB ve ABD, Rusya'ya bir dizi yaptırım uygulamaya devam ediyor. Bu yaptırımlar arasında Rus ödeme sistemi Mir'in yasaklanması da yer alıyor. ABD'nin yaptırım uyarıları sonrası İş Bankası ve DenizBank'ın ardından üç kamu bankası da Rus ödeme sistemi Mir'den çıktı.

Mir ödeme sistemi nedir, Rus Mir kart uygulaması ne işe yarıyor?

Mir ödeme sistemi, Mayıs 2017'de Rusya Merkez Bankası tarafından ulusal ödeme sistemi olarak kuruldu. 

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından çeşitli Rus bankalar MasterCard, Visa ve SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmış, Rusya ise kendi kurduğu Mir ödeme sistemi ile işlemlere devam etmişti.

Mir ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi (NSPK) tarafından işletiliyor. Bağımsız bir ödeme sistemi fikri Rusya'dan 2000 yılından itibaren kabul görüyordu. Mir ise Kırım'ın ilhakı üzerine Batı'nın Rusya'ya uyguladığı finansal yaptırımları aşmaya katkıda bulunması amacıyla 2014 yılında teknolojik geliştirmelerini tamamladı. Mir logolu ilk banka kartı Aralık 2015'te Gazprombank tarafından basıldı. Ardından Rusya'da faal yerli ve yabancı bankalar Mir markalı kartları müşterilerine sundu. Rusya'da gittikçe popüler hale gelen Mir, Temmuz 2021 itibarıyla Mir markalı 100 milyon adet kart basıldığını söylüyordu. Mir banka kartları müşterilerinin ürün ve hizmet satın almak ATM'lerden para çekmek gibi finansal işlemleri yapabilmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Mir ödeme sistemi kullanan bankalar hangileri, MİR kart Türkiye’de geçerli mi?

İki özel bankanın ardından üç kamu bankası da Mir'den çıktıklarını duyurdu. Rus Mir sistemini kullanan Türk bankası kalmadı.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank bundan böyle Mir üzerinden işlem yapmayacak.

Mir sistemi hangi bankalarda kullanılıyor?

Mir markalı kartlar Türkiye'nin aralarında bulunduğu 11 ülke ve bölgede kabul ediliyordu. Diğer ülkeler arasında Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya bulunuyor.

Haberin Devamı