Gazete Vatan Logo

MIPIM Fuarı'na Zorlu damgası!

Cannes’da ödülü aldı, 6 bin kişiye Türk gecesiyle İstanbul’u anlattı

Dünyanın en prestijli gayrimenkul projelerinin yarıştığı MIPIM Fuarı, önceki gün Cannes’da kapılarını açtı. Fuarda Zorlu Holding, Zorlu Center Projesi ile “Regeneration and Masterplanning” kategorisinde MIPIM Architectural Review Future Project Awards 2011 ödülünün sahibi olurken, açılış gecesinin de sponsorluğunu üstlendi. 6 bin katılımcıya fasıllı, darbukalı bir Türk gecesi düzenleyen Zorlu Holding’in Başkanı Ahmet Zorlu, “Ortadoğu kaynıyor ama yabancı yatırımcılara Türkiye’nin iyi yerlere gittiğini göstermek istedik” dedi.

Zorlu Gayrimenkul; Zorlu Center ile Zorlu Levent projelerini, Cannes’da gerçekleştirilen MIPIM 2011 fuarında tanıttı. Mimari tasarımı Emre Arolat Mimarlık ve Tabanlıoğlu Mimarlık ortak girişim grubu tarafından gerçekleştirilen Zorlu Center Projesi, “Regeneration and Masterplanning” kategorisinde “MIPIM Architectural Review Future Project Awards 2011”in sahibi oldu. İngiliz mimarlık dergisi Architectural Review ve MIPIM işbirliği ile organize edilen “MIPIM Architectural Review Future Project Awards” jürisi, bu kategoride yer alan projeleri; yaratıcı, güncel ve iyi mimarlık örnekleri olarak yatırımcı beklentilerini karşılamalarının yanı sıra, toplumsal yaşama katkı sağlamalarına, çevresel ve sosyal sorumluluk bilinci ile tasarlanmış olmalarına göre değerlendiriyor.

Tanıtım çok önemli

Zorlu Gayrimenkul’un Başkanı Ahmet Zorlu, sponsor oldukları ve 6 bin özel konuğun ağırlandığı MIPIM açılış gecesi için 1 günlüğüne fuara geldi. 2012’de bitecek Zorlu Center’ın ülkenin tanıtımı ve turizm potansiyeli açısından büyük önem taşıdığını belirten Zorlu, açılış gecesinin Türkiye’nin tanınmasında çok önemli olduğunu belirterek, sponsorluk teklif edildiğinde Türkiye’de neler yapıldığını, işadamlarının, mimarlarının, sanatın nerede olduğunu göstermek istediklerini söyledi. “Ortadoğu kaynıyor ama Türkiye’nin iyi yerlere gittiğini anlatmak istedik” diyen Zorlu, “Zorlu Center, kültür merkezi, alışveriş merkezi, 5 yıldızlı otel, rezidans ve iş merkezi alanlarıyla 5 fonksiyonu taşıyan tek proje. Avrupa’da da eşi yok. Bu projenin vasıtasıyla önemli olan Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak. Bu fırsatı kaçırmak istemedik” diye konuştu. Fransa’da devletin bu tür organizasyonlara özel bir destek verdiğini söyleyen Zorlu, “Sponsorluk 100 bin euroya mal oldu. Türkiye’de 6 bin kişiye böyle bir gece düzenlesek 3 misli bedel öder ve yapamazdınız” dedi. Zorlu Gayrimenkul’un MIPIM’in en prestijli alanlardan Riviera salonunda yer almasının Türk gayrimenkul sektörünün geldiği noktanın da göstergesi olduğunu vurgulayan Zorlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, İstanbul’un New York, Londra ve Shangay ile eşdeğer bir şehir olduğunu hatırlattı.

Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even ise fuarda yatırımcılardan bir kısmının projede yer almak istediğini, bazılarının finansal destek, bazılarınınsa devralma ve satın alma teklifleri getirdiğini kaydetti. Yabancıların özellikle ofis ve otel alanına ilgilerinin büyük olduğunu belirten Even, “Zorlu Center inşaatı hızla sürüyor. 2012 sonunda bitecek. 300 milyon dolar yatırım yapacağımız Performans Sanatları Merkezi’ni kimin işleteceği birkaç ay içinde belli olacak. 5 yıldızlı otel için çok prestijli bir zincirle anlaştık, birkaç detay için konuşuyoruz, Nisan’da belli olacak. AVM için 1.000’in üzerinde kiralama talebi var, ofişleri de satın almak istiyorlar” dedi.

Zorlu Center’ın yüzde 30’u satıldı başlangıç fiyatı 11 bin dolara yükseldi

ZORLU Center’ın yüzde 30’unu sattıklarını söyleyen Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, şöyle konuştu: “Rusya ve Ortadoğu’dan ciddi bir ilgi var, oralarda tanıtım düşünüyoruz. Fiyatlar talebe bağlı yükseldi. 9 bin dolar olan başlangıç metrekare fiyatı 11 bin dolara, üst limit olan metrekare fiyatı 18 bin dolardan 20 bin dolara çıktı. Metrekaresi 25 bin dolar olan penthouse dairelerin üçte biri satıldı. Orada da fiyatın artmasını bekliyoruz. Zorlu Levent’in inşaatı başladı, 2012 sonunda tamamlanacak bu projenin de kaba inşaatı yakında başlıyor. Avrupalı yatırımcıların ilgisi var, değerini verecek yatırımcı olursa işbirliklerini değerlendirebiliriz.”

200 Türk ziyaret etti, 5 şirket fuarda stand açtı

BU yıl 22’ncisi düzenlenen ve 11 Mart’a kadar sürecek olan MIPIM Fuarı’nda 89 ülkeden 180 gayrimenkul şirketi stand kurarken, bu yıl 18 bin katılımcı beklendiği belirtildi. Global krizden önceki yıllarda Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden de çok sayıda katılımın olduğu fuarda Almanya gibi özellikle güvenli yatırım arayışında olan başta Orta Avrupalı fonların ve şirketlerin ağırlığı dikkat çekmekle birlikte bu fonların Türkiye’ye olan ilgisinin her geçen gün yükseldiği kaydedildi.

Geçen yıla kıyasla Türk şirketi ağırlığının arttığı belirtilen fuarı Dumankaya, NEF, Fer Yapı, Krea gibi firmaların yöneticilerinin olduğu 200 Türk ziyaretçi gezerken, Zorlu, Torunlar, IMS, Nata Group ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) fuarda stand açan Türk firmaları oldu.

500 bin euroluk açılışa imza attı

ZORLU Gayrimenkul’un ev sahipliğinde 6 bin özel konuğun ağırlandığı MIPIM açılış gecesinde İstanbul konsepti hakimdi. Türk müziği eşliğinde Türk mutfağından ve içeceklerinden örnekler sunulurken, ünlü perküsyon sanatçısı Burhan Öcal, All Stars Grubu ve Can Hatioğlu sahne aldı, koreograf Ziya Azizi de ‘Dervish in Progress’ performansını sergiledi. Açılışta 7 ayrı barda rakı ikram edilirken, otelin önünde kurulan 2 çadırın birinde Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı konsepti tanıtılırken, diğerinde İstanbul’un modern yapılarının yer aldığı bir silueti sergilendi. Etkinlik için İstanbul’dan 60 kilo lokum, 11 kilo Türk kahvesi, Türk çayı, onlarca litre Türk birası ve rakı, 700 çay bardağı ve altlığı, 50 ehlikeyf, 200 rakı bardağı, 7 bin nazar boncuklu anahtar getirildi. Çadırda dağıtılması için de 20 kilo baharat ve 20 kilo kuruyemiş İstanbul’dan geldi. Özel misafirler için oluşturulan VIP odaya 2 adet Vestel plazma ekran koyuldu. Sponsorluk dahil açlışın toplam maliyetinin 500 bin euroyu bulduğu belirtildi. Bu arada Emre Zorlu, MIPIM 2011’deki “Investment Lab Turkey: Too good to be true?” panelinde yaptığı konuşmada Zorlu Center nezdinde karma projelerin önemini hatırlattı.

Haberin Devamı