Gazete Vatan Logo

Mevduatta 1 yıllık vadeye yüzde 100 garanti önerisi

Çağlar, 2008 için Ziraat’in net kârının 2 milyar 134 milyon TL olduğunu açıkladı

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bankanın net kârının geçen yıl önceki yıla göre yüzde 9.2 azalarak 2 milyar 134 milyon TL’ye gerilediğini açıkladı. Geçen yıl kârdaki düşüşe rağmen Ziraat Bankası’nın 2008’de en fazla kâr eden banka olduğuna dikkat çeken Çağlar, 2009’da da kârların erozyona uğrayabileceğini dile getirdi. Ziraat, geçen yıl sektör kârının yüzde 18’ini tek başına üretti.

Kâr rakamlarının açıklandığı toplantıda mevcut mevduat yapısıyla kredi vermenin zorluğuna yönelik soruyu yanıtlarken Çağlar, mevcut mevduatların vadesinin ortalama 31 gün olduğuna işaret ederek, bu yapıyla 10 yıllık konut kredisi vermenin, vade uyumsuzluğu yarattığını anlattı. Mevduat vadesini uzatmak gerektiğini vurgulayan Çağlar, vade uzatımı için gündemde bulunan stopaj indirimi gibi çeşitli yöntemlerin yanı sıra kendilerinin de bir öneri geliştirdiğini kaydetti ve “Mevduatta garantiyi belki de uzun vadede farklılaştırmak gibi bir önerimiz var. Yani ’bir yıl mevduat yatırırsanız mevduatınız yüzde 100 garanti altında olabilir, 1-3 ay olursa şu anki mevcut garanti limitleri kullanılabilir’ gibi” dedi.

Çağlar, bu konuyu siyasi otoriteyle de paylaştıklarını kaydetti.

Kârda erozyon beklemeli

Çağlar, bankacılık sektöründe 2009 yılının ilk yarısında kârlılığın iyi, ikinci yarısında ise kâr genişlemesinin biraz daha yavaş olacağını öngördüğünü belirtti. “Başbakan’ın bankalar için ’kriz diyorlar yüksek kâr elde ediyorlar’ yönündeki ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna karşılık Çağlar, bankacılığın 2008 Eylül’den sonraki süreç içinde “türbülansa” girdiğini ve kârlarda erozyon yaşadıklarını kaydetti. 2008’in ilk 9 ayının hem ülke, hem sektör açısından oldukça performanslı geçtiğini dile getiren Çağlar, “2009’a belki bu kârlarda bir parça daha erozyon beklemek gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘Ziraat Hazine’ye kaynak aktarmayabilir’

YIlsonu itibarıyla Banka’nın aktif kârlılığının yüzde 2.4, özkaynak kârlılığının da yüzde 31.7 olarak gerçekleştiğini kaydeden Çağlar, son 5 yılda Hazine’ye aktarılan kaynak miktarının yaklaşık 10 milyar dolar olduğunun altını çizdi. Çağlar Ziraat Bankası olarak geçen yılki kârın tamamını bünyede tutmak isteyeceklerini ancak kararın Hazine’ye ait olduğunu söyledi.

Faiz gelirinin yüzde 61’i kamu kağıtlarından geldi

Çağlar, kredilerden elde edilen faiz gelirlerinin 2003’ten bugüne yüzde 7’den, yüzde 33’e yükseldiğini, menkul değerlerden elde edilen faiz gelirlerinin ise yüzde 87’lerden yüzde 61’lere gerilediğini kaydetti. “Alt kalemde ise yüzde 61’i kamu kağıtlarından elde ettiğimiz faizlerden, yüzde 33’ü ise kredilerden kaynaklandı” diyen Çağlar, 2002’de 1.6 milyar TL olan genel giderlerin de 2008’de 1.2 milyar TL’ye çekildiğini belirtti.

Çağlar, “Eylül sonundan itibaren bankacılık kredi verme konusunda bir parça tedirginlik yaşamaya başlayınca herkes elindeki kağıtları kamu kağıtlarına yönelttiler ve 30 Eylül itibarıyla 171 milyar TL’ye kadar inen rakam, yıl sonunda 191 milyar TL’ye çıktı” dedi.

Haftada 1 milyar TL kredi verildi

ÇaĞlar, 2008 yılı boyunca, kriz dönemi de dahil olmak üzere haftada ortalama 1 milyar TL’nin üzerinde kredi kullandırıldığını kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam kredilerde yüzde 43 oranında bir artış sağlandığını ifade eden Çağlar, toplam aktifler içinde kredilerin payının yüzde 29’a ulaştığını, takipteki kredilerin oranının yüzde 1.6 olduğunu anlattı.

Haberin Devamı