Gazete Vatan Logo

Mevduat TL’ye döndü

Piyasalarda yaşanan volatilite sonrası mevduatların TL’ye döndüğünü söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, “2018’de kârlılıklarda bozulma başladı. Gelecek yıl kredide dengeli büyüme bekliyorum. Türkiye yatırıma doydu artık nefes alma zamanı” dedi

Mevduat TL’ye döndü

Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, “2018 yılı enteresan bir seneydi ilk ve ikinci yarı arasında farklar siyah ve beyaz derecesindeydi” dedi. Türkiye’deki toplam borcun yönetilebilir seviyede olduğunu belirten Erbil, “Mevduatta yaşanan volatilite sonrası Türk Lirası’na geçiş başladı. Marjinal kredi getirileri Türk Lirası’nda yüzde 30 civarında seyrediyor. 2019’da göreceli anlamda kredi tarafında bir büyüme, mevduat tarafında iyileşme devam edecek” şeklinde konuştu.

Kârlılık bozuldu

Türkiye’de son 8 senede çok ciddi bir yatırım sürecinin yaşandığını belirten Erbil, “Türkiye ulaşım ve altyapı alanında eksiklerini tamamladı. İhtiyacı olan projeleri somut hale getirdi. O dönemde bu projeleri biz finanse ettik. Şimdi finans sektörü olarak nefes alıp yeni hikayeler yazma dönemi” ifadelerini kullandı. Kredi büyümesinin de yavaşladığını ve kârlılıklarda bozulmaların yaşandığını söyleyen Erbil, önümüzdeki dönemde tek hane ya da yüzde 10’lar civarında bir kredi büyümesi beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Yangını söndürdük

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Ağustos ayında yaşanan kur dalgalanmalarını gerek hükümetin gerekse finans kuruluşlarının başarılı bir “yangın söndürme harekatıyla” en iyi şekilde yönettiğini belirterek, pek çok bankanın üst düzey yöneticisinin finansal krizler konusunda tecrübeli olmasının da bu süreçte hasarı asgariye indirdiğini söyledi. Binbaşgil, “Ağustos’taki o haftayı hatırlıyoruz, hepimiz yaşadık. O haftayı iyi atlattık diye düşünüyorum. Bu tür durumlarda tabii bankaların ilk dikkat edecekleri konu; likidite, mevduat yönetimi... Yani oralarda o testi iyi geçtik diye düşünüyorum” dedi.

Beklentiler hâlâ zayıf

Zirvede konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, piyasaların uygulamalara pozitif tepkiler verdiğini belirterek, “Para piyasalarında oynaklık azaldı, TL’nin değer kaybı durdu, en kötüyü dikkate alırsak değerlenme var. Enflasyonist bekleyişlerde bir düzelme var, faiz oranlarında aşağı yönlü bir seyir var. Türkiye’nin risk göstergesi düşüyor, düştü” dedi. Aydın, dünya ekonomisinin oldukça karışık olduğunu ifade ederek, krizin bittiği ve eski büyüme dönemlerine dönüldüğüne yönelik beklentilerin hala zayıf olduğunu söyledi.
Kısa vadede sorun yok
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici de realite ve algı arasında fark olduğunu belirterek, 2017’deki yabancı raporlarda, Türkiye büyümesinin düşük olacağının iddia edildiğini ancak Türkiye’nin büyüme kaydettiğini söyledi. Leblebici, “Türkiye’de kamunun borç çevirme oranı çok sağlam. Özel sektör borcunun büyük kısmı vadeye yayılmış. Kısa vadedeki borçluluğuna baktığınızda, aslında özel sektör, borçlarını ödeyebilecek durumda. Hatta belirli bir yabancı parayı da cebinde tutmuş durumda. Dolayısıyla kısa vadede çok büyük bir problemimiz yok” diye konuştu.

Haberin Devamı