Gazete Vatan Logo

Meclis'in firmasına ihale yasağı

TBMM’nin laminat parke ihalesini kazanan şirkete ihale yasağı geldi. CHP milletvekili Turgut Dibek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

TBMM’nin laminat parke ve yer döşemesi ihalesini kazanan şirket, ihale yasaklısı oldu. CHP milletvekili Turgut Dibek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırlayan Dibek, ihale ile ilgili bir usulsüzlüğün tespit edilip edilmediğini sordu ve “Bu şirketin yönetiminde ihalenin alındığı tarihte kimler vardır? Bugüne kadar şirketin yöneticileri değiştiyse bugün kimler şirketin yöneticileridir?” diye de sordu.

174 BİN LİRALIK LAMİNANT

Bülent Arınç’ın TBMM Başkanı olduğu 2005 yılında Meclis’in tüm havalandırma ve ısıtma sistemi yenilendi. Milletvekilleri ile sekreter odalarının tümünde bulunan halıfleksler de sökülerek yerine laminant parke döşeme yapıldı. Onarım, bakım ve yenileme çalışmalarına toplam 5 milyon 370 bin lira harcandı. Milletvekilleri odalarındaki laminat parke ve yer döşemesi işleri için ise 174 bin 431 lira ödendi.

FİRMAYA YASAK

Meclis’in Laminat parke ve yer döşemesi işleri ihalesini kazanan şirket (Bahadır Halıcılık Sanayi) ise ihale yasaklısı oldu. Resmi Gazete’de TBMM Genel Sekreterliği Satınalma Müdürlüğü’nün verdiği ilan ile şirket bir yıl süre ile tüm ihalelere katılmaktan men edildi. Şirkete Kamu İhale Kanunu gereğince ceza verildi. Yasanın 17’nci maddesi, “hile, vaat, tehdit, çıkar sağlama, rüşvet” de dahil olmak üzere bir firmanın ihaleden men edilebileceğine hükmediyor. Yasak fiiller şöyle:
a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek. Kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.” (GAZETEPORT)

Haberin Devamı