Gazete Vatan Logo

Luna yükselir mi, Terra Luna coinin geleceği ne olur? Terra Luna coinde son durum ne?

Kripto para piyasası tepetaklak oldu. Sabit coinlerin değer kazanması beklenirken, LUNA coin beklenmeyeni yaptı. LUNA coinde yaşanan düşüş dengeleri alt üst etti. Luna coin 1 milyar dolar kripto para satışı yapmasına rağmen uğradığı kayıp yüzde 97 seviyesine ulaştı. Peki, LUNA coin olayı nedir, Luna yükselir mi, Terra Luna coine ne olacak, geleceği ne olur?

Luna yükselir mi, Terra Luna coinin geleceği ne olur? Terra Luna coinde son durum ne?

Luna coinin değeri yerle bir oldu. Sabit coinin değerini yeniden 1 dolara yükseltebilmek için 750 milyon dolar değerinde Bitcoin satışı gerçekleştirilse de beklenen olmadı. Binance LUNA ve UST işlemlerini geçici olarak durdurdu. UST ve LUNA krizi üzerine ABD'de enflasyon da beklentileri aşınca kripto para piyasası deyim yerindeyse çöktü.

LUNA COİN OLAYI: NEDEN DÜŞTÜ?

Terra’nın kripto parası LUNA coin dibi gördü; bir günde yüzde 97 oranında düştü. 120 dolar seviyelerini gören LUNA coin 9 dolar gibi bir seviyeye düşüklüğü yaşadı. Borsalarda LUNA ve UST çekimleri kapatılırken bazı borsalarda ise UST ticareti de bir süreliğine durduruldu. Normalde bitcoin düştükçe stabil coinlere ilgi artıyordu, artan taleple birlikte 1 dolar olması gereken stablecoin'lerin fiyatı 1 doları biraz geçiyordu. Ancak Luna'nın stablecoin'i UST'de öyle olmadı. Bitcoin'in 30 bin dolarların altını test etmesiyle UST'ye talep bir anda patlama yaşayınca yeterli arz sağlanamadı. 

LUNA YÜKSELİR Mİ, TERRA LUNA COİNE NE OLACAK?

Haberin Devamı

Terra kurucusu Do Kwon, Twitter aracılığıyla günlerdir yoğun şekilde UST için kurtarma planı için hazırlandıklarını ve planı açıklamaya yakın olduklarını söyledi.

Öte yandan TerraLabs Kurucu ortaklarından Do Kwon Luna Foundation Guard sabit coinin değerini yeniden 1 dolara yükseltebilmek için 750 milyon dolar değerinde Bitcoin satışı gerçekleştirdi, fakat beklenen yükseliş gerçekleşmedi.

Kripto para piyasası 2021 Kasım ayında yaptığı tüm zamanların en yüksek seviyelerden ortalama olarak yüzde 50 düşüş yaşadı. Bitcoin'in bugünkü fiyatı ABD'den gelen enflasyon verisiyle birlikte 29 binleri test etti. Kripto para sektöründeki düşüşün ABD Merkez Bankası FED'in değişen para politikasıyla birlikte süreceği tahmin ediliyor.

NOT: Yatırım tavsiyesi değildir.

LUNA COİN NEDİR?

Güney Koreli firma Terraform Labs, 2018 yılında şirketin CEO'su olan Daniel Shin ve Kwon tarafından kuruldu. Luna coin, Tendermint ile oluşturulmuş bir Proof of Stake (PoS) blok zinciri altyapısı üzerinde çalışan algoritmik bir stablecoin platformudur. LUNA, Terra platformunun tokenidir ve fiyat istikrarı mekanizması olarak stabilcoinlerin (TerraSDR'ler ) ihracında ve ayrıca stake etme ve ağ yönetişimi için kullanılır. TerraSDR'lerin değerini ilgili sabitlenmiş para birimleriyle dengelemek için, kullanıcılar LUNA jetonlarını TerraSDR'ler karşılığında kullanabilir ve bunun tersi de geçerlidir.

Haberin Devamı

Terra'nın kararlılık mekanizması, kullanıcıların arbitraj faaliyetlerine bağlıdır. Örneğin, TerraKRW (Kore Wonuna sabitlenmiş TerraSDR) fiyatı, ikincil piyasalarda Kore Wonu karşısında 0.95:1.00'e düştüğünde, kullanıcılar borsalarda 95 KRW ile 100 TerraKRW satın alabilir ve bu jetonları Terra platformunda LUNA için kullanabilirler. 100 KRW değerinde jeton. 1 TerraKRW'nin fiyatı 1 KRW'nin üzerine çıkarsa, kullanıcılar Terra platformunda TerraKRW satın alabilir ve kar için borsalarda satabilir. Terra protokolü, birim madencilik ödüllerindeki değişikliklere karşı çıkmak için işlem ücretlerini ve LUNA yakma oranını (1 milyar LUNA denge arzıyla) kullanarak tüm ekonomik koşullarda ağ katılımcıları için öngörülebilir ödüller elde etmeye çalışır.

Haberin Devamı