Gazete Vatan Logo

Lufthansa, THY’nin yemeğine sulanmış!

Havacılıkta büyük sinerji yaratacak

Lufthansa ile THY’nin flörtünde stratejik işbirliği konularının sır perdesi yavaş yavaş aralanıyor. Financial Times Deutschland, Lufthansa’nın ikram şirketi Turkish Do&Co ile çalışmak istediğini bildirdi. Havacılık devinin, catering’e ilgisinin altında THY’nin kazandığı ikram ‘Oscar’ları ile Business Class’ta uzun uçuşlarda ‘Uçan Aşçı’ konseptini uygulamaya sokarak devrim yapması yatıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’e sunduğu ‘Lufthansa ile Türk Hava Yolları’nı ortak işletmeciliğe sokalım’ teklifi, havacılıkta büyük sinerji yaratacak. 2 şirket stratejik ittifak kurarak, artan maliyetleri düşürmeyi planlıyor. İşbirliğinde en fazla öne çıkan konu ise ikram. Lufthansa, Do&Co’nun kurucusu Atillan Doğudan ile yüzde 50-50 ortak olduğu ikram şirketi Turkish Do&Co’nun yemeklerine göz dikti.

Alman Financial Times Deutschland, Lufthansa’nın THY’ye teknik, enformasyon teknolojileri ve catering hizmetlerinden yararlanmak için teklifte bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre, kurulacak yeni ortaklıklar, önemli hatlardaki seferlerin ve hasılatın paylaşılmasını mümkün kılacak. Financial Times Deutschland, THY ile Lufthansa’nın birleştirilmesinin söz konusu olmadığını da ekledi.

28.3 milyar euro cirolu Alman havacılık devinin, THY’nin yemeklerine sulanmasının altında Turkish Do&Co’nun başarısını ödüllerle taçlandırması yatıyor. THY, 100 farklı ülkeden 18 milyona yakın yolcunun oyları ile verilen ‘Skytrax’ Oscar’larına ambargo koymuş durumda. THY, 2010’da Skytrax tarafından verilen ‘Dünyadaki En İyi Ekonomi Sınıfı İkram’ ödülüne ve 2011’de Skyscanner’in ‘En İyi İkram’ unvanına layık görüldü. Uzun uçuşlarda ‘Uçan Aşçı’ konseptini de uygulamaya sokan THY, havacılıkta devrim yaptı.

Şirket, ‘Uçan Aşçı’ hizmetine 2 yıl önce başladı. Business Class’ta hizmet veren aşçılar hem kabin memurlarına yardımcı oluyor hem de yaptıkları servisle yolcu memnuniyetini artırıyor. Aşçılar, 3 haftalık kabin memuru temel eğitiminden geçtikten sonra uçaklarda görev yapmaya başlıyor.

Havada aldığımız lezzet yüzde 30 azalıyor

THY’nin Business Class aşçısı Enver Emre Arman, Financial Times’a (FT) haber oldu. Arman, FT’ye “Ayda 3 ile 5 arasında değişen sayıda uzun mesafeli uçuşu gerçekleştiriyorum. İşim, Business Class’ta, tıpkı beş yıldızlı bir lokantada olduğu gibi yemek hazırlamak” diye konuştu. Arman, şu bilgileri verdi: “Eti az pişmiş olarak yüklüyoruz. Müşteriler, orta veya çok pişmiş istiyorlarsa yapıyoruz. Yolcular, yemeklerinin bir dakika önce pişirildiğini gördüğünde heyecanlanıyor. Uçağa bindirilen yemekler, yüzde 80 pişmiş olmalı. Geri kalan yüzde 20’sini havada buhar veya fanlı fırın kullanarak pişiyoruz. Uçuş sırasında yüzde 30 daha az tat alıyorsunuz, bu yüzden her yemeğe daha fazla baharat ve tuz ilave etmeliyiz.”

‘Halka arz gündemde yok’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, THY ile Lufthansa arasında işbirliğine ilişkin bir çalışma bulunduğunu belirterek, ”İşbirliğinin artırılması, özellikle bazı alanlarda diyaloğun ticari anlamda geliştirilmesi anlamında bir çalışma var. Ama henüz bunun için erken” dedi. ‘THY’nin özelleştirmesi konusunda bir netlik var mı?’ sorusu üzerine de Bakan Şimşek, ”THY’nin özelleştirilmesi şu anda gündemde değil. THY zaten özel bir şirket. THY’nin yüzde 51’den fazlası halka açık. Kamunun tabii ki yönetim anlamında bir kontrolü var. Özel bir şirket THY. Tabii ki bayrak taşıyıcısı. THY’nin bu aşamada ilave bir halka arzı ve satışı gündemimizde değil” diye konuştu.

Filoya 200’üncü uçak katıldı hedef 300

90 ülkede 205 noktaya uçan Türk Hava Yolları (THY), filonusunu güçlendirmeye devam ediyor. THY’nin 200’üncü uçağı filosuna katıldı. Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen törende konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, ”100’üncü uçak filomuza katılırken hedefimiz 200’üncü uçaktı. 200’üncü uçağın filomuza katılımı beklediğimizden daha kısa sürede oldu. Şimdi hedefimiz 300’üncü uçağı filomuza katmak” diye konuştu.

Topçu, şunları kaydetti: ”54 uçakla devraldığımız THY’yi bugün 200’üncü uçağa kavuşturmaktan mutluyuz. 2003’de 103 noktaya uçarken bugün 90 ülkede 205 noktaya uçuyoruz. Yine 2003 yılında 651 pilot 1.579 kabin memuru ile uçarken, bugün bu sayı 2 bin 445 pilot 5 bin 344 kabin memuruna ulaştı. Bütün bunlar büyüyen THY’nin işaretleridir.”

THY Genel Müdürü Temel Kotil de artık 2023 hedefleri konusunda daha iyimser olduğunu belirterek, ”Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hedefimiz dünyanın en büyük network’üne sahip, 5 yıldızlı havayolu şirketi olmak ve 1.5 milyar insanın yaşadığı bölgemizde lider olmak” dedi.

Haberin Devamı