Gazete Vatan Logo

Kuzey Irak’ın gazı için stratejik imza!

Genel Energy, petrolden sonra K.Irak’ın en önemli doğalgaz sahalarına yayılıyor. Şirket Kürt yönetiminin onayı ile Miran’dan sonra Bina Bavi sahasının tamamına sahip oldu.

Mehmet Sepil ve Mehmet Emin Karamehmet’in büyük ortak olarak yer aldıkları Genel Energy, Kuzey Irak’ta çok önemli bir anlaşmaya imza attı. Londra Borsası’na kote olan ilk Türk şirketi olan Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Genel Energy olarak Türkiye-IKB (Irak Kürdistan Bölgesi) ilişkilerinin daha da güçlenerek bir enerji altyapısına kavuşmasına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti ve şirketin yeni yatırımlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Genel Energy olarak, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKB) Bina Bavi gaz sahasında, Petrol Ofisi’nin de büyük ortağı olan Avusturya kökenli OMV firmasının yüzde 36 oranındaki hissesini 150 milyon dolara satın aldık. Böylece Genel Energy, Miran gaz sahasından sonra Bina Bavi sahasının da tamamına sahip oldu.

Toplamda 8.4 trilyon metreküp doğal kanıtlanmış gaz rezervi bulunan Miran ve Bina Bavi sahalarından Türkiye’ye 15-20 yıl boyunca 20 milyar metreküp hacminde doğal gaz ihraç etmek mümkün olacak. IKB hükümetinin söz konusu doğalgaz rezervlerinin üretimi ve işlenmesi için kuracağı tesisler, Türkiye’den gelecek yatırımcılar için ciddi bir fırsat yaratmaktadır. Ayrıca, Türkiye’ye ulaştırılacak 20 BCM doğal gazın bir bölümünün ülkemiz üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi de düşünülebilecektir.”

Haberin Devamı

Petrol akışı günlük 500 bin varile çıkar

Mehmet Sepil ISID saldırılarından sonra bir süre sekteye uğrayan petrol sevkiyatı ile ilgili de bilgi verdi. Boru hattından Ceyhan’a ham petrol ihracatının günde 300 bin varili aştığını kaydeden Sepil bu rakamın 2015’in ilk çeyreğinde 500 bin varile ulaşabileceğini ifade etti. Sepil “Taq Taq ve Tawke sahalarında günde 250 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bu rakam ilk çeyrekte günde 350 bin varile yükselecek” dedi.

Adım adım Bina Bavi’nin tek sahibi oldu

Genel Energy, 2012 ile 2014 arasında 1 milyar doların üzerimde satın alma yaptı. 2012’de ilk olarak Kuzey Irak’ta yer alan Chia Surkh arama sahasındaki hissesini 94 milyon dolar karşılığında yüzde 20’den yüzde 60’a çıkaran şirket 2012 yılının Mayıs ayında Bina Bavi sahasının yüzde 23’lük hisseyi 175 milyon USD karşılığında A&T petrol firmasından satın aldı.

Haberin Devamı

Daha sonra da ABD’li Hawler Energy ile Bina Bavi sahasının yüzde 21’ini 240 milyon USD karşılığında satın almak için anlaştı. Son olarak Kuzey Irak’ta yüzde 25 hissesine sahip olduğu Miran petrol ve gaz sahasının yüzde 26 hissesini daha 156 milyon dolara satın alarak ve Heritage şirketine 294 milyon dolar kredi açarak 2012-2014 yılında bölgede yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapmış oldu. Bina Bavi’de OMV’den alınan yüzde 36’lık hisse ile bu sahanın tamamı Genel Energy’e geçerken toplamda yapılan satın almaların tutarı ise 1 milyar 194 milyon doları buldu.