Gazete Vatan Logo

Kürt petrolü için ABD'ye çağrı!

İngiltere’de yayınlanan Financial Times (FT) gazetesine göre Türkiye, ABD’den Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılan petrolün satışına getirilen yasağın kaldırılmasını istedi. Türkiye’de bazı gazetelerin de FT’ye dayandırarak yayınladıkları habere göre, üst düzey bir Türk yetkili, yasağın kaldırılmasını Kürdistan yönetiminin IŞİD ile mücadelede yaşadığı nakit sıkıntısının aşılması için istedi. FT’ye konuşan yetkili “Bu acil bir konu. IŞİD şu anda petrol satıyor, ancak Kürtlere petrollerini satma izni verilmiyor” dedi.

Aynı yetkili “ABD’ye mesajımız çok açık. Irak’ta petrol gelirlerinin dağılımı ile ilgili anayasanın nasıl yorumlanacağı konusunda tartışma var. Ancak dışarıdakiler taraf tutarsa bu ne Irak’ın enerji güvenliğinin, ne de gelecekteki siyasi uzlaşmanın yararına olur” diye konuştu.Gazetede, IŞİD’e karşı mücadele eden Peşmerge Güçleri’ne silah desteği veren ABD’nin petrol satışına engel olmasının tezat olduğu da vurgulandı.

ABD, merkezi Irak hükümetinin isteği üzerine Kürt petrolünün satışına izin vermiyor.Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü taşıyan tankerler Amerikan sularına, Irak Merkezi Hükümeti tarafından açılan dava yüzünden girememişti.

Haberin Devamı