Gazete Vatan Logo

Kurbanlık zam!

Kurbanlık fiyatı 600 TL’ye çıkacak kurban kesenler % 40 azalacak

Kurbanlık fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre 2 kat artması ve yaklaşık 500-600 TL seviyelerinde olması bekleniyor. Bu durumun kurban kesimini en az yüzde 40 azaltacağı vurgulanırken vatandaşların küçükbaştaki yüksek fiyatlar yüzden büyükbaş hayvana yöneleceği ifade edildi.

Et fiyatlarında son dönemde yaşanan artış kurbanlık fiyatlarını da etkiledi. Kurbanlık fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre 2 kat artması beklenirken kurban kesenlerin sayısında ise buna bağlı olarak en az yüzde 40 azalma olacağı belirtildi. İzmir Perakendeci Kasaplar Odası ve İzmir Besiciler Derneği Başkanı Aydın Mestanlı, geçen yıl 250-300 lira arasında olan kurbanlık koyun fiyatının bu yıl 500-600 bin lira arasında olmasını beklediklerini belirterek, “Geçen sene satılan canlı kurbanlıkların kilo fiyatı 5-6 lira arasında değişiyordu. Şu anda 9.5 TL seviyesine çıkmış durumda. Yükseliş devam ederse 12 lirayı da bulacak” dedi.

Kilosu 13-14 TL’ye çıkar

Bu sene kurban kesenlerin sayısında en az yüzde 40 azalma olacağını tahmin ettiklerini kaydeden Mestanlı, “Zaten piyasada kurbanlık küçükbaş hayvan sayısı yüzde 50 düşecek” diye konuştu.

Aydın Mestanlı, küçükbaşlardaki kadar olmasa da büyükbaş kurbanlıklarda da fiyat artışı yaşanacağını vurgulayarak, “Geçen sene kilosu 9-9.5 liraya kesilen büyükbaş hayvanların bu sene kilosu 13-14 lira arasında olacak. Kurban kesecek insanlarımız bu yıl daha çok büyükbaşa yönelmek zorunda kalacak. Küçükbaş sayımız Türkiye genelinde bir seneden beri kırmızı alarm veriyor. Ama bu alarmı gören yok”açıklamasını yaptı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı da et fiyatlarındaki artışı hayvancılık konusunda yanlış politika uygulanmasına bağlayarak, “Kurban Bayramı yaklaştıkta et fiyatlarındaki artış da sürecek gibi görünüyor. Bu yıl 50 kilogram ufak bir kurban 400 liradan aşağıya alınmaz. 70-80 kilogram arasındaki kurbanlık fiyatları ise 500’ü aşar. Biz borsa olarak bu yıl baskül fiyatı vermek yerine serbest bırakmayı planlıyoruz. Pazarlıkla belki fiyatlar biraz daha aşağıda olur” değerlendirmesini yaptı.

FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ?

- Komşu ülkelere yapılan ihracattaki artış nedeniyle Türkiye’deki küçükbaş hayvan varlığı yüzde 40’a yakın geriledi. Özellikle İran’ın büyükbaş hayvancılığa yeni bir destekleme başlatması nedeniyle Türkiye’den bu ülkeye hayvan ihracatı büyük ölçüde arttı.

- Damızlık koyun sayısı azaldı.

- Destek alamayan ve düşük süt fiyatlarından yakınan üretici hayvan bakmaktan vaçgeçti.

- Yeni Zelanda ve Avustralya’dan gemilerle gelen ’kaçak et’ girişi kriz nedeniyle durdu.

Komşudaki fiyat, kurbanı Bulgaristan’da kestiriyor

SINIR komşularımuz Yunanistan ve Bulgaristan’daki et fiyatlarının oldukça ucuz olmasının Kurban Bayramı’nda kesimlerini buralarda yapan Türk vatandaşlarının sayısını artırdığı belirtiliyor. Kurban Bayramı’nda özellikle Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş çok sayıdaki soydaşın et fiyatlarının yüzde 40 daha ucuz olması nedeniyle buradaki yakınlarının yanına gittiği vurgulanarak, “Bulgaristan’da 200-300 liraya iyi bir kurbanlık bulunabiliyor” denildi.

Haberin Devamı