Gazete Vatan Logo

Kripto parada bunu yapan büyük zarar ediyor! Yatırımcıya kritik uyarı geldi

Kripto parada dalgalı seyir sürüyor. Geçtiğimiz haftayı 20 bin doların altında kapatan bitcoin gelen verilerle birlikte yeni haftaya 20 bin doların üstünde başladı. Blockchain ve Metaverse Teknoloji Danışmanı Devrim Danyal, yatırımcının yaptığı en büyük hatanın altını çizerek kritik uyarılarda bulundu.

Kripto parada bunu yapan büyük zarar ediyor! Yatırımcıya kritik uyarı geldi

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

2023 yılına iyimser başlayan kripto para fiyatlarında dalgalı seyir sürüyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelere sebebiyle 20 bin doların altına düşen bitcoin yen haftaya 20 bin doların üzerinde başladı. Blockchain ve Metaverse Teknoloji Danışmanı Devrim Danyal, kripto para borsasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak yatırımcıları uyardı.

DOMİNO ETKİSİ YARATTI

Kripto paralarla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Devrim Danyal, dalgalı seyrin sebeplerini açıkladı. Danyal, "Gün geçmiyor ki kripto varlık ekosisteminde yeni bir gelişme olmasın. Bir gün yüzler gülerken ertesi gün bu tablo tam tersine dönebiliyor. Geçtiğimiz 14 sene içerisinde artık bu kanıksanır hale geldi ve artık piyasa eskisi kadar ciddi tepkiler vermese de etkilenmiyor değil tabi ki... Bugünlerde yaşanan dalgalı seyrin sebebi ise kurumsal bazda yaşanan sıkıntıların kripto para piyasasına yansımaları olarak özetleyebiliriz. Hafta içi Fed Başkanı Jerome Powell konuşmaları ardından bir miktar düşüş trendine giren bitcoin, SVB Financial yani Silicone Valley Bank hisselerinin %60 gibi pek sık rastlanmayan düşüşü ardından domino etkisiyle kripto para piyasasında da etkisini gösterdi. Bu etki sonucunda bir süredir 20.000 doların üstünde seyreden bitcoin 19.750 dolar seviyelerine kadar indi. Fakat olumlu verilerin gelmesinin ardından da haftayı 20 bin doların altında kapatan bitcoin yeni haftaya 20 bin doların üzerinde başladı." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"BİTCOİN'DE DALGALI SEYİR SÜRECEK"

Önümüzdeki süreçte kripto para piyasasını nelerin beklediğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Danyal, "Yükselişler de düşüşler de bu piyasanın dinamikleri içerisinde yerini alıyor. Bu kapsam doğrultusunda baktığımızda da geniş kitleler tarafından kullanılmaya başlayana kadar bu tip iniş çıkışları yaşamaya devam edeceğiz. Özellikle kurumsal yatırımcıların sürece dahil olmalarıyla birlikte aktarılan miktarlar piyasa hacmini genişletiyor gibi görünse de, bu tip büyük oyuncular, balina olarak nitelendirilen hacmin konsantre olarak birkaç cüzdan tarafından yönetilmesi sürecini doğuruyor. Ne zaman bu konsantre yapı tabana yayılır ve geniş kitleler tarafından kullanılmasıyla birlikte seyreltik hale gelir o zaman bu volatil (bol dalgalanmalı) süreçler çok daha stabil yapıya kavuşturacaktır." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"KRİPTO PARA ALIM SATIMINDA 2 ANA STRATEJİ VAR"

Kripto para alım stratejileri hakkında bilgi veren Danyal, 2 ana stratejiye dikkat çekti. Danyal, "Bitcoin ve altcoinler olarak nitelendirdiğimiz piyasada yer alan coin ve token sayısı 20.000 adedin üstünde seyrediyor. Her birinin kendine özgü hikayesi, çözüm vaadi ve piyasa dengesi bulunuyor. Bu nedenle haliyle tek bir strateji ya da öngörü olabilmesi mümkün değil. Tüm yatırımcılar genelde ikiye ayrılıyor; Hodl ilkesini benimseyerek ellerindeki kripto varlıklara bağlı kalarak uzun süre tutanlar diğeri de Day Trader olarak tanımlanan günlük al sat işlemi gerçekleştirenler. Okuyucularımız her iki yatırımcı profilinden hangisini kendilerine yakın görüyorlar ise o piyasa süreçlerini takip ederek konum almaları gerekiyor. Başka bir deyişle her nabza göre ayrı şerbet şeklinde değerlendirebiliriz." dedi.

Haberin Devamı

 "KÖRÜ KÖRÜNE PİYASAYA GİRMEK BÜYÜK HATA"

Kripto para borsasına yeni girecek olan yatırımcılara uyarılarda bulunan Danyal, yapılan en sık hata hakkında bilgi verdi. Danyal, "Piyasaya yeni girmeyi düşünen herkes için en önemli tavsiye finansal okuryazarlık süreçlerini tamamlamaları olacaktır. Kripto para piyasa dinamiklerini kavramdan önce konvansiyonel finans yapısını, borsa mantalitesini, para olgusunu özümsemeden finansal herhangi bir alana girmek riskliyken bir de üstüne üstlük buradan getiri beklemek bu risk faktörünü olabildiğince artırıyor. Finansal okuryazarlık ardından da körü körüne sadece birileri dedi diye bir işleme girmek, piyasaya yeni girenlerde gördüğümüz en hatalı davranış tarzlarından birisi... Herkesi dinleyip her noktadan fikir, bilgi ya da tavsiye alınsa da bütün bunlar sonucunda kendi kararını kendisinin veriyor olabilmesi en hayati hususların başında yer alıyor. Finansal okuryazarlık da bu kararın bireysel olarak verilebilmesi için olmazsa olmaz olarak karşımıza çıkıyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

 KRİRTO PARA BORSALARI İFLAS EDER Mİ?

'Kripto paralar bir gün tedavülden kalkar mı?' sorusunu yanıtlayan Danyal, "Bugüne kadar yaşanan bu tip olumsuzluklar ne yazık ki ekosistemin büyük zarar görmesine ve konuyla ilgili tüm paydaşların tedirgin olmasına neden oluyor. Tüm borsaların yok olması söz konusu olmayacaktır. Zira bütün hepsinin gün sonunda belirli standart ve kurallar dahilinde iş yapması gerekliliği zaruri olacaktır. Genel kapsamıyla baktığımızda da bu süreçleri sağlayacak yapı devletler bazında kural koyucular tarafından regülasyonlar ile uygulanır hale gelecektir. Merkeziyetsizliğin her sektörde konuşulur hale geldiği günümüzde Web3.0 teknolojileri ile merkezi yapıların haricinde hakimiyeti kendi elinde tutabiliyor olmak herkese sunulmuş bir imkan. Bu doğrultuda bilgi sahibi olunursa borsaların iflası da hiçbir şekilde bireysel zararlara dönüşmeyecektir. Bunun için de en önemli konu kendini geliştirmek ve öğrenmek, bir başka deyişle eğitim şart." şeklinde konuştu.

BİTCOİN NEDEN YÜKSELİYOR

Son yaşanan banka iflasları sebebiyle Fed'in 22 Mart'ta 50 değil 25 baz puanlık faiz artırımına gideceğine yönelik beklenti güçlendi. Daha önce Fed Başkanı Jerome Powell Senato Bankacılık Komisyonu'nda gerçekleştirdiği sunumda Fed'in enflasyonu dizginlemek için beklenenden yüksek oranda ve daha hızlı faiz artırımlarına gidebileceğini belirtmişti. Circle'nin bu açıklamasından sonra bitcoin 22 bin doların üzerine çıktı.

ALTIN DOLAR VE EURO İLE İLGİLİ GÜNCEL PİYASA VERİLERİNE LİNKE TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ