Gazete Vatan Logo

Kötü kredi Türk bankalarını vurdu

'Türk bankacılık sektörü sorunlu kredilerle boğuşuyor'

Türkiye’de sorunlu kredilerin bankacılık sektörü için oluşturmaya başladığı problem, yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, 2008 yılının son çeyreğinde kötü kredilerdeki büyük artış Türk bankalarını vurduğunu belirtirken “Türk bankaları, kötü kredilerin sıcağını hissediyor” ifadesini kullandı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türk bankacılık sektörü için oluşturduğu soruna vurgu yapdığı, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzasını taşıyan haberinde “Türk bankaları, kötü kredilerin sıcağını hissediyor” başlığını kullandı.

“Şube ağlarını geliştirdikleri, tüketici ve küçük şirketlere yönelik kredileri önemli ölçüde artırdıkları uzun bir dönemin ardından 2008 yılının son çeyreğinde kötü kredilerdeki büyük artış Türk bankalarını vurdu.”
Bazı büyük bankaların, karları azaldığı dördüncü çeyrek sonuçlarına dikkat çekildiği haberde Türk bankalarının, büyük ölçüde Batılı bankaların karşılaştığı sorunları yaşamadıkları ve hala sağlıklı kredi-mevduat ve sermaye yeterlilik oranlarına sahip oldukları kaydedildi.

İngiliz gazetesi, buna karşın BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in, ekonomideki küçülmenin şirketler ve tüketicileri üzerinden etkilerinin nedeniyle sorunlu kredilerin artacağı uyarısını yaptığını anımsatan gazete, Garanti ve Akbank’ın dönmeyen kredilerin dördüncü çeyreğinde yüzde 46 ve 35 arttığını söylediklerini kaydetti.

Buna karşın iki bankanın sektör ortalamasının üstünde bir performans gösterdiğini ve karlarındaki düşüşün kısmen yüksek provizyon harcamalarından kaynaklandığını belirten gazete, Akbank’ın hisselerinin, Sabancı ailesinin bazı üyelerinin paylarını satmayı planladığının ortaya çıkması üzerine büyük ölçüde düştüğünü de yazdı.

Gazeteye konuşan Ata İnvest analisti Nergis Kasabalı da, bu yöndeki haberlerin, çok yakında kurumsal yatırımcılara bir satış yapılacağının açıklanmaması halinde Akbank hisse fiyatlarını etkileyeceğini söyledi.

Haberin Devamı