Gazete Vatan Logo

Konutta dünya rekoru

Türkiye, konut fiyat artışında 2015’te zirveye yerleşti. Yıllık yüzde 18.4 fiyat artışına sahip Türkiye, yatırımcılar için güvenli bir liman olarak değerlendirildi.

Konutta dünya rekoru

Türkiye, 2015 yılında dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke oldu. İngiltere merkezli emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın yayımladığı Küresel Konut Fiyat Endeksi’nin (Global House Price Index) yıllık sonuçlarına göre, Türkiye’de konut fiyatları yüzde 18.4 yükseldi. Türkiye, ilk kez 2015’in üçüncü çeyreğinde bu listede Hong Kong’u geride bırakıp zirveye yerleşmişti. Yıl sonunda yüzde 18.4 artışla zirvedeki yerini koruyan Türkiye’nin arkasından listede ikinci sırada yüzde 14.2 artışla Yeni Zelanda yer aldı. Üçüncü sıraya yüzde 12.3 artışla İsveç çıktı.

Güvenli bir liman

Küresel Konut Fiyat Endeksi’ne göre, dünyada konut fiyatları 2015 yılında yüzde 3 artış gösterdi. 55 ülkenin yer aldığı endekste, 43 ülkedenin konut fiyatları yükseldi. Türkiye, yıllık yüzde 18.4 artışıyla listenin zirvesinde yer aldı. Raporda, Türkiye’deki bu yükselişin nedeni şöyle açıklandı: “Türkiye’de fiyatlar yıl boyunca yüzde 18’in üzerinde arttı. Batı ile doğuyu birleştiren ve güçlü bir nüfus artışına sahip olan Türkiye, Ortadoğulu yatırımcılar tarafından giderek daha fazla sığınılacak bir liman olarak görülüyor. Knight Frank’in açıkladığı veri, Merkez Bankası’nın Türkiye Konut Fiyat Endeksi ile de örtüşüyor. En son Aralık 2015’e ilişkin veri açıklayan Merkez Bankası, fiyatların yüzde 18.41 arttığını bildirmişti.

Haberin Devamı

Çin’de büyük kayıp

Endekse göre, dünyada fiyatların en çok yükseldiği ülkeler Türkiye’den sonra yüzde 14.2 ile Yeni Zelanda, yüzde 12.3 ile İsveç, yüzde 10.7 ile Avustralya ve yüzde 9.2 ile Lüksemburg olarak sıralandı.

Raporun 9 aylık sonuçlarına açıklandığında Türkiye’den sonra ikinci sırada yer alan Hong Kong, 2015’in son 3 ayında büyük kayıp yaşayarak, yıllık listede 9’uncu sıraya kadar geriledi. Hong Kong’da yıl boyunca konut fiyatları artmasına rağmen yılın son 3 ayında fiyat artışı yüzde 7’de kaldı. Bunun sebebi olarak Çin piyasalarındaki oynaklık gösterildi.

2016 için öngörü paylaşmadı

Endekse göre, 55 ülkenin 12’sinde fiyatlar geriledi. Konut fiyatlarında en büyük kayıp yüzde 12 ile Ukrayna’da yaşandı. Ukrayna’yı yüzde 5.4 ile Yunanistan takip ederken, Tayvan yüzde 4.1’lik gerileme ile üçüncü sırada yer aldı. Kıbrıs yüzde 3.8 ve Singapur yüzde 3.6’lık kayıplarla listenin son 5 sırasında yer aldı.

Haberin Devamı

Knight Frank, raporda 2016 yılı için öngörü paylaşmaktan çekindi. Raporda, “2016 yılı için öngörümüz sessiz. 2016 yılında endeksteki fiyat artışlarının 2015’e göre daha zayıf olacağını düşünüyoruz. Küresel ekonomi, düşük petrol fiyatları, güçlü dolar ve Çin’deki devam eden gerileme nedeniyle tehlikeli bir kokteyl sunuyor” denildi.