Gazete Vatan Logo

Kızamık salgını 2 ilde yükselişte

“Kızamık salgınına” ilişkin uyarılar devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023’ün ilk 4 ayında bin 440 vaka tespit edildiğini açıkladı. İstanbul ve Gaziantep’teki vaka artışlarına dikkat çekilirken, “Vaka olan bölgelerde tüm çocuklara bir doz aşı” önerisi geldi.

Kızamık salgını 2 ilde yükselişte

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023’ün ilk 4 ayına ilişkin kızamık verilerini açıkladı. TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, dün artan kızamık vakalarına ilişkin basın toplantısı yaptı. Fincancı, kızamığın “endemik”ten, “epidemik”e dönüştüğünü belirtti.

Milliyet'ten Hande Atılgan'ın haberine göre: Toplantıda, 2023’ün ilk 4 ayında, kızamıktan 2005 vakanın 1440’ında kızamık tespit edildiği, 242 kişinin de kızamıktan hastaneye yatırıldığı bilgisi verildi. Bu gruba bakıldığında; 1 yaş altındaki tüm vakaların aşısız olduğu, 1-4 yaş arasındakilerin ise yarıya yakınını aşısız olduğu ve hastaneye yatışı yapılanların çoğunluğunun da 1-9 yaş arası çocuklar olduğu ifade edildi. Bakanlığın 2023’te ülkeyi 34 bölgeye ayırarak hazırladığı verilere göre, kızamıkta iki doz aşılamada yüzde 95 oranına ulaşan tek bir bölgenin dahi olmadığını söyleyen Şenol, “her mahalle, ilçe, il, bölge salgın tehdidi altında” ifadelerini kullandı. Şenol, kızamığın bulaş gücüne ilişkin ise “2007-2010 yılları arasında kızamık olgu sayısı 10’u geçmiyordu. Anahtar deliğinden bakana dahi bulaşabilecek bir hastalık. Eksik aşılı, hatta aşılı kişilere bile bulaşabilecek güçte” uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

Aşılama başlasın

TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Yürütme Kurulu, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Türk Pediatri Kurumu da, yaptıkları ortak açıklamada, özellikle İstanbul ve deprem bölgesindeki Gaziantep’te vakaların artığına işaret etti. Açıklamada, şu önerilere yer verildi:

Vaka görülen bölgelerde 9 ay-15 yaş arası tüm çocuklara aşılı olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka bir doz aşı yapılmalı.

Henüz vaka görülmeyen bölgelerde 9 aydan itibaren eksik aşılı çocukların aşıları tamamlanmalı.

Deprem bölgesindeki nüfus ve kayıtlı/kayıtsız nüfusun tespit ve takibi ile aşısız çocuk bırakılmamalı.

Aşı kampanyası bölge tabanlı yapılmalı, vatandaşın başvurusuna sınırlı kalınmamalı, sahaya çıkılmalı.

Haberin Devamı

Tüm döküntülü hastalık şikayetleri kızamık yönünden değerlendirilmeli, diğer hastalarla teması hemen önlenmeli.

Hastalığı geçirmemiş veyakı iki doz aşılandığını belgeleyemeyen, temaslı 6 ayın üzerindeki herkese ilk 72 saat içerisinde bir doz KKK (Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak) aşısı yapılmalı.

Bakanlık: Aşı reddi artışı var

Sağlık Bakanlığı, uzmanların bir süredir sürdürdüğü salgın uyarılarına ilişkin açıklama yapmadı ancak aşı tereddüdüne karşı yakın zamanda bir adım attı. Aşı Sonrası İstenmeyen Etkiler (ASİE) Genelgesi ile yönetilen yan etki takip sistemini 14 yıl sonra yenileyen Bakanlık, çocuk aşılama programında bulunan Hepatit A ve suçiçeği aşılarının da etkilerini takibine aldı. Bakanlığın 2019 verilerine göre, aşı reddi sayısı 40 bini aştı.