Gazete Vatan Logo

Kiralık işçi paketi hortluyor

Sendikaların tepkisi nedeniyle ertelenen çalışma hayatını yeniden düzenleyen paket açılıyor

SENDİKALARIN tepkisi dikkate alınarak referandum sonrasına bırakılan çalışma hayatını yeniden düzenleyen paket açılıyor. Paketin içinde bölgesel asgari ücret, part time çalışma ve kiralık işçi ile ilgili düzenlemeler ve kıdem tazminatı sorunu var.

Referandumun ardından 2011 yılı hazırlıklarına başlayan Hükümet, çalışma hayatını yenibaştan düzenleyecek olan ve işçilerin yoğun tepkisiyle karşılaşan İstihdam Paketi’ni büyük bir hızla ele aldı. Yeni dönemde SGK kayıtlarına göre, 15.8 milyon ücretliyi ilgilendiren yeni düzen büyük tartışma yaratacak gibi görünüyor. Ağustos ayında işçi ve işveren taraflarının görüşüne açılacağı belirtilen ancak referandum sonrasına ertelenen İstihdam Paketi, 14 Eylül’de gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alındı. İşçi ve işveren taraflarına gelişmeyle ilgili bilgi verilmezken, 1 gün arayla gelen açıklamalar işçi konfederasyonlarını teyakkuza geçirdi.

Kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret ve kiralık işçi düzenlemesi ile part time çalışmayı da içeren esnek çalışma modellerini kapsayan paketin 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’e bir an önce sevkedilmesi planlanıyor. Söz konusu paketin kendileriyle görüşülmeden Meclis’e sevkinden endişelenen işçi sendikaları ise teyakkuza geçti. Gelişmeler üzerine DİSK, önceki gün Yönetim Kurulu’nu topladı. “Kıdem Tazminatı, genel grev konusudur” diyen Türk-İş ise gelişmeleri dikkatle izliyor.

Yargı yoluna gidilemeyecek

İşçi sendikaları, söz konusu yasal düzenlemenin referandum sonrasına bırakılmasına dikkat çekerek, anayasa değişikliği nedeniyle, olası düzenlemelerin yasalaşmasının ardından yargı yoluna da gidemeyeceklerini hatırlatıyor.

Geçtiğimiz hafta Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Ankara’da ağırladığı OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, OECD-2010 Türkiye İnceleme Raporu’nu birlikte açıklayarak, basın mensuplarına bilgi verdi. Söz konusu toplantıda Gurria, öncelikle kayıtdışılıkla ilgili eleştirilerini sıraladı. Türkiye’deki asgari ücretin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Gurria, ardından da kıdem tazminatı rejiminin değişmesi gerektiğini, geçici istihdama itiraz edilmesinin sıkıntı yarattığını vurguladı. Ali Babacan ise, çalışma hayatıyla ilgili eleştirilere, “Bunlar üzerinde çalıştığımız istihdam paketimizde var” şeklinde yanıt verdi.

PAKETTE NELER VAR?

Türkiye parça başı çalışmayı tanıyacak


İSTİHDAM paketinde, resmi rakamlara yansıyan işsizlik oranını düşürmeye dönük her türlü girişim yeralıyor. Buna göre paketle başlayacak yeni dönemde evden, uzaktan ve part-time çalışma sistemi olması öngörülüyor. Paketle hükümetin Türkiye için çok yeni bazı esnek çalışma yöntemlerini getirmeye, sendikaları ayağa kaldıran “özel istihdam bürolarını” hayata geçirmeye kararlı olduğu anlaşılıyor. Buna göre hükümet, paketle “esnek çalışma”ya bel bağlıyor. Bu kapsamda “güvenceli esneklik, esnek zaman modeli, uzaktan çalışma, iş paylaşımı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkileri” içeren yeni bir sistem hazırlanıyor. Öte yandan, bölgesel asgari ücret başlığı da pakette yeralıyor. Buna göre, Türkiye’nin bazı bölgelerinde daha düşük asgari ücret uygulanabilecek.

ASGARİ ÜCRET YÜKSEK

EKK’nın 14 Eylül’de yaptığı toplantının ertesi günü, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından ağırlanan OECD Genel Sekreteri Gurria’nın açıklamaları işçi kesiminde büyük tepkiyle karşılandı. Gurria, kapalı görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında “Asgari ücretiniz çok yüksek, kıdem tazminatı meselesini bir an önce çözmelisiniz, esnek çalışmanın hemen uygulamaya girmesi gerekir” dedi. Daha önce 2005 yılında IMF Başkan Yardımcısı Anne Krueger de asgari ücretin yüksek olduğu tespitinde bulunmuş ve işçi sendikalarının büyük tepkisini çekmişti. Gurria’nın ardından konuşan Ali Babacan da genel sekreterin değerlendirmelerine katıldıklarını belirtti.

DİSK: Bir gece ansızın gelebilir

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, gelişmelerden duydukları endişeyi dile getirerek, “Anayasa değişikliği de yapıldı. Artık uğraştıkları, işçinin elinde kalan son hakları da almaya hazırlanıyorlar. Bu kez tam gaz yükleniyorlar. Bir gece ansızın bu değişikliği bulabiliriz, endişesiyle, Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu’nu toplayıp gelişmeleri izlemeye aldık” dedi. Çelebi, “Anayasadaki değişiklikle de yargıya müracaatlar safdışı edilecek. İstihdam Paketi hazırlığıyla çok büyük bir girişimle karşı karşıyayız” diye konuştu.

OECD Genel Sekreteri’nin açıklamalarına da büyük tepki gösteren Çelebi, “Asgari ücret yüksek demek... Yani asgari ücret, şu anda açlık sınırının altında bir ücrettir. Hükümet milyonlarca insana açlık sınırının altında bir ücret belirliyor. Daha söylenecek bir şey var mı?” diye konuştu

Türk- İş ise, kıdem tazminatına dokunulmasının genel grev nedeni olduğu kararını sürdürüyor. Türk-İş, “Kıdem tazminatı başta olmak üzere, esnek çalışma modellerine, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesine, bölgesel asgari ücrete ve çalışanlar aleyhine diğer yapılmak istenenlere onay vermesi mümkün değildir” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı