Gazete Vatan Logo

Kentsel yenilenme oldu, 49 mağaza caddeden çıktı

Cushman&Wakefield’ın raporuna göre, kentsel yenileme ve yükselen kiralar yüzünden Bağdat Caddesi’nden son 1 yılda 6’sı lüks, 11’i yabancı olmak üzere toplam 49 marka çıktı.

Kentsel yenilenme oldu, 49 mağaza caddeden çıktı

Cushman&Wakefield’ın yayınladığı ve Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini ele alan ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri’ raporunun ikincisine göre, 2013 yılındaki yüzde 5’lik boşluk oranı bu yıl yüzde 10’a yükseldi. En yüksek yeni kiralama hacmi İstiklal Caddesi’nde gerçekleşirken, mağaza adedi bazında Nişantaşı ilk sırayı aldı.

Kentsel yenilemenin yön verdiği Bağdat Caddesi’nden ise son 1 yılda 6’sı lüks ve toplam 11’i yabancı olmak üzere 49 marka çıktı. 3 ana caddede toplam marka sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde

7 düşerek 656 oldu.

Araştırmaya göre Bağdat Caddesi’nde şu anda toplam stok 365 mağazada 75 bin metrekare civarında ve rakamlar geçtiğimiz yılın altında seyrediyor. Kentsel yenileme ve istenilen kira bedelleri ile piyasa seviyesi arasında büyük farklar oluşması gerekçe gösterilerek son 1 yılda 49 adet marka Bağdat Caddesi’nden çıktı.

Konsolidasyon eğilimi

2014 yılına göre Bağdat Caddesi’ndeki boşluk oranının yüzde 9’dan yüzde 14’e çıktığını kaydeden Cushman& Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, sektördeki eğilim ve dinamiklerin ana lokomotifinin kentsel yenileme projeleri olduğunu kaydetti. Gönden şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Mağaza boyutları açısından yeni kiralamanın ana lokomotifi 200 metrekareden küçük ölçekli işlemler oldu. 50 metrekareden küçük işlem sayısı bir önceki yıla oranla yaklaşık 2 katına çıkmıştır. Bu, daha küçük, markalaşmamış mağazaların el değiştirdiğine işaret etmektedir. 3 ana caddede toplam marka sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7 düşüş göstererek 656 oldu. Son 1 yılda 67 marka gelirken, 113 marka çıktı. Aradaki fark, perakende pazarının konsolidasyon eğilimine işaret etmektedir.”

Tünel ve Galata gözde

Araştırma, İstiklal Caddesi’nin hazır giyim ve yeme-içme markaları için çekiciliğini devam ettirdiğini gösteriyor. 55 bin 500 metrekare alanda toplam 267 mağaza stoğuna sahip olan İstiklal Caddesi’nde işlem sayısı bazında yeni kiralama oranında yüzde 60’lık artış ve boşluk oranının yüzde 11’den yüzde 9’a düşmesiyle birlikte aynı markanın tek cadde üzerinde birden çok mağaza açması ile amiral mağaza ve konsept mağaza açma eğiliminde de artış görüldü. Özellikle yerel perakendecilerin agresif büyüme stratejilerini devam ettirdiği caddenin özellikle Tünel ve Galata gibi yeni yükselen bölgeleri, caddedeki varlıklarını güçlendirmeyi hedefleyen markalar için çekici hale geldi.

Haberin Devamı