Gazete Vatan Logo

Karabük karıştı

Korkulan oldu ve tansiyon yükseldi

ÇalIŞanlara ve yöre halkına 1 TL’lik sembolik fiyatla devredilen Kardemir’de yönetimin kontrolünü yöreden iki aileye kaptıran işçinin tansiyonu yükseldi. Kardemir yönetimini belirleme gücü olan Hak-İş’e bağlı Çelik İş Sendikası’nın, Kardemir’i ele geçirmek isteyen aileler ile ortak hareket ettiğini düşünen işçiler topluca sendika değiştirdi. Sendika değiştirenler işten atılınca Karabük karıştı



Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nda (Kardemir) korkulan oldu. Çalışanlara ve yöre halkına 1 TL’lik sembolik bedel karşılığında devri yapılan ve Türkiye’nin bu türdeki ilk ve tek özelleştirme modeli olan Kardemir’i ellerinden kaptıran çelik işçileri ayaklandı.

Yörenin tanınmış iki ailesi, teker teker şirket hisselerine ve ardından da Kardemir yönetime sahip olunca işçiler bağlı oldukları sendikayı suçladı. Kardemir yönetimiyle ortak davrandığı gerekçesiyle Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’ndan gruplar halinde ayrılıp Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na geçen işçiler, yönetimin baskısıyla karşılaşınca da olaylar ateşlendi. Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nın Kardemir’de yetkisini kaybedeceğini anlayan şirket yönetimi, sendika değiştiren işçileri çeşitli nedenlerle işten atma ya da ücretsiz izne çıkarma yoluna gidince de Kardemir işçisi ile yönetim karşı karşıya geldi.

Eylemler sürdü

Önceki gün sabah saatlerinde başlayan olaylar bir türlü yatıştırılamazken, 29 işçi daha işten çıkarılınca olaylar daha da büyüdü. Polis işçilere biber gazıyla müdahale ederken, yaşanan arbedede 10 işçi yaralandı, 1 işçi intihar girişiminde bulundu. 70’e yakın işçi gözaltına alındı. Türk Metal Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle 29 mesai arkadaşının işten çıkarıldığı iddiasıyla sendika önünde toplanan 700 civarında işçi, Kardemir önünde eylemini gece geç saatlere kadar sürdürdü.

VATAN, 23 Mart’ta Kardemir’in yönetimini yöredeki tanınmış iki ailenin ele geçirdiğini yazmış, yükselen tansiyona dikkat çekmişti. VATAN’ın haberi üzerine halka açık şirkette inceleme başlatan SPK’nın incelemesi ise hâlâ sürüyor.

Süreç nasıl başladı?

Olayları yaratan süreç Kardemir’in hisselerinin ve ardından da yönetiminin bölgedeki 2 ailenin eline geçmesiyle başladı. 1 TL’lik sembolik bir rakam karşılığı çalışanlarına ve yöre halkına devredilen Kardemir’de hisse devirleriyle yönetimi Karabüklü Yolbulan ve Güleç Aileleri ele geçirdi. Söz konusu yönetimin kendilerine ait çelik şirketlerinin de olması çok sayıda spekülasyon yarattı.

Haberin Devamı