Gazete Vatan Logo

Kara cuma indirimleri ne zaman başlıyor 2022? Kara Cuma nedir, neden kara denilmiştir?

Alışveriş tutkunları2022 Black Friday indirimleri için gerim sayıma başladı. Her yıl Kasım ayında gerçekleşen Black Friday (Kara Cuma) indirimleri alışverişte avantaj sağlamak ve fırsatlarsan yararlanmak isteyen vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. Peki, Kara Cuma indirimleri ne zaman? Kara Cuma nedir, tarihi ne?

Kara cuma indirimleri ne zaman başlıyor 2022? Kara Cuma nedir, neden kara denilmiştir?

Kara Cuma indirim tarihleri sorgulanıyor. ABD'de Şükran Günü'nden sonra başlayan Kara Cuma indirimleri için her yıl oluyor. Peki, 2022 Kara cuma indirimleri ne zaman başlıyor? Kara Cuma nedir, nasıl ortaya çıktı?

2022 KARA CUMA İNDİRİMLERİ NE ZAMAN?

Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma gününe denk geliyor. Bu yıl Black Friday indirimleri 25 Kasım Cuma gününde yapılacak.

Black friday indirimleri 24 saat sürse de bazı firmalar kampanya süresini uzun tutabiliyor.

KARA CUMA NEDİR, NEDEN KARA CUMA DENİLİYOR?

Black Friday, ABD'de Şükran Günü'nden sonra gelen ilk cuma gününe denir. Gün 1932'den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Şükran günü olan Kasım’ın dördüncü perşembesini takip eden cuma gününü ifade ediyor ve 1952’den bu yana Noel alışveriş sezonunun ilk günü kabul edilerek indirimler başlıyor. 

Resmi bir tatil olmayan bugüne ‘Kara’ denmesinin nedeni ise 1960'larda başlıyor. 

Dükkanların o gün daha hava aydınlanmadan çok erken açılması ve kararmadan kapanmaması, bunun yanı sıra alışveriş caddelerinde yaşanan yoğun araç ve insan trafiğinin neden olduğu günlük hayatı etkileyen olumsuzluklar bugüne ‘Kara Cuma’ denmesine sebep oluyor. Bu tabirin ilk kez Philadelphia kentinde kullanıldığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

1980'lere kadar ABD’de belli bölgelerde uygulanan bu indirimler daha sonra 90'lar ve 2000'lerde giderek tüm ülkeye yayıldı.