Gazete Vatan Logo

Kalkınma için kadınların iş hayatında olması şart

W20’nin değerlendirme toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bir ülkenin ekonomik refahı ve kalkınmışlığı açısından kadının iş gücü piyasası içinde yer almasının son derece önemli olduğunu söyledi

Kalkınma için kadınların iş hayatında olması şart

W20’nin Türkiye Organizasyon Komitesi olan Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) zirveye ilişkin bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bir ülkenin ekonomik refahı ve kalkınmışlığı açısından kadının iş gücü piyasası içinde yer almasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Büyük katkı sağlayacak

Bakan Gürcan, “G20 altında yapılandırılan başlı başına bir açılım grubu, Kadın 20 (W20), hayata geçirilmiştir. Ülkemizin belirlediği önceliklerden özellikle ‘kapsayıcılık’ hedefine çok büyük katkıda bulunacağını düşünüyorum. Kadınların çalışma yaşamına dahil olmaları aynı zamanda sosyal kalkınmanın da önemli bir koşuludur” diye konuştu.

Bakan Gürcan, 2014 yılı Mayıs ayında yürürlüğe giren “Ulusal İstihdam Stratejisi”nde de kadınların iş gücüne katılımının artırılması ve kayıt dışı çalışma oranlarının azaltılmasına yönelik somut hedeflere yer verildiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “W20’nin belirlediği öncelikli politika alanlarını, gerek ülkemizin konuyla ilgili politika metinleri gerekse Türkiye Dönem Başkanlığında G20’nin benimsediği üç temel öncelik olan ‘Küresel Toparlanmanın Güçlendirilmesi ve Potansiyelin Arttırılması’, ‘Dayanıklılığın Arttırılması’ ve ‘Sürdürülebilirliğin Desteklenmesi’ ile örtüştüğünü düşünmekteyim. G20’nin bundan önce benimsediği taahhütlere ulaşmada ve bundan sonraki dönemlerde ekonomik büyümenin toplumsal cinsiyete duyarlı ve kapsayıcı şekilde olmasına katkıda bulunacak önemli bir belge çıkacağına inanmaktayım.”

Haberin Devamı

Dünya için kazanım

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ise şu değerlendirmeyi yaptı: “G20 açılım grupları arasında geç de olsa, Women 20’nin yer almasının sadece kadınlar için değil, ekonomiye katkıları düşünüldüğünde dünya için de bir kazanımdır” dedi.

W20’nin Türkiye’nin dönem başkanlığında kurulmuş olmasından dolayı mutlu olduklarını kaydeden Bulut, “W20 Türkiye Komitesi’nde görevlendirilmiş olmaktan mutluyuz ve kadınların bu süreçte daha katılımcı olmaları için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Kadın istihdam oranı yüzde 26.7’ye yükseldi

Bakan Ayşen Gürcan, Türkiye’de kadın istihdamı konusunda mevcut durum hakkında rakamsal bazı bilgiler verdi. Gürcan, şöyle konuştu: “2004 yılında istihdam edilen 5 milyon 47 bin kadın varken 2014 yılında bu rakam 7 milyon 689 bine çıkmıştır. Kadın istihdam oranı 2004-2014 arasında yüzde 20.8’den yüzde 26.7’ye yükselmiştir. Bu iyi bir oran mıdır? Tabi ki değildir. Bu oranın en azından yüzde 50’ye ulaşması gerekmektedir. Bunun için de çalışmalar dört koldan yapılıyor. Kadın istihdamının yanı sıra kadınların iş gücüne katılım oranlarında da ilerleme mevcuttur. 2004’te yüzde 23.3 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2014 verilerine göre 7 puanlık artışla yüzde 30.3’e yükselmiştir. Gelişmiş ülkelere kıyasla bakıldığında ülkemizde kadın istihdam oranı düşük kalırken son yıllarda kadınların iş gücüne katılımı ve istihdamında gözardı edilemeyecek bir artış gerçekleştiği de görülmektedir. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2010 yılı iş dünyasında küresel cinsiyet eşitsizliği herhalde bizim medarı iftiharımızdır. Ülkemizde kadın CEO oranı yüzde 12 olarak 2’nci sıradadır. Belçika’da, Kanada’da, Çek Cumhuriyeti’nde Meksika’da İsviçre’de ABD’de, Birleşik Krallık’ta, Hollanda’da Hindistan’da, Yunanistan’da ve Fransa ’da sıfır CEO kadın görüyoruz. Biz de yüzde 12, Finlandiya’da bu rakam yüzde 13’tür. Bu oran gurur vericidir. Bu oranla şunu da söyleyebilirim; fırsat verildiğinde kadınların iş yönetimine ve liderliğe de girmeleri mümkün olan ülkelerden biriyiz.”

Haberin Devamı