Gazete Vatan Logo

Kârı yüksekten uçtu bilet inişe geçemedi!

THY’nin net kârı düşen petrol fiyatlarının desteğiyle % 166 artışla 1.8 milyar lira oldu. Vatandaş ‘Bu kez bilete indirim gelir’ diye sevinirken, THY, ‘Yazı bekleyin’ mesajı verdi.

Kârı yüksekten uçtu bilet inişe geçemedi!

Geçen yılın son çeyreğinde 50 dolar seviyesiyle son 5.5 yılın dibine inen petrol fiyatları, Türk Hava Yolları’nın (THY) kârını uçurdu. THY’nin net kârı 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 166 artışla 1 milyar 819 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin gelirleri yüzde 34 büyüyerek, 24 milyar 157 milyon liraya çıktı.

THY’nin yılın son çeyreğinde faaliyet kârında yüzde 43’lük artış gözlenirken, gerileyen akaryakıt fiyatlarının etkisi bilançoya 137 milyon dolar artı olarak yazıldı. THY’nin ton başına akaryakıt maliyeti Ekim-Aralık döneminde yüzde 13.3 azaldı.

THY’nin akaryakıt fiyatlarının da etkisiyle hissedarların yüzlerini güldüren performansıyla birlikte ‘Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş, bilet fiyatlarına ne zaman yansıyacak’ sorusu yeniden gündeme geldi. Petroldeki düşüşün bilet fiyatlarına etkisini değerlendiren THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, biraz daha zaman istedi. Topçu, indirimin bu yaz aylarında biletlere daha iyi yansıyabileceğini söyledi. Topçu, “Bütün rakiplerimiz buradaki avantajı kullanacak. Petrol fiyatlarının biraz yukarıya çıktığını görüyoruz. Düştüğü zaman fiyatlara yansıtacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ancak vatandaş, “Yazın zaten fiyatlar pahalanıyor, THY indirimde rötar yapmasın” diye yakınarak, bir an evvel indirim talebini yineledi. Petrolün varil fiyatı 88 dolara gerilediğinde Hamdi Topçu, petroldeki düşüşün bilet fiyatlarına indirim olarak yansıyabileceğini söylemişti. Topçu’nun bu sözlerinden sonra petrol fiyatı 52 dolara kadar inmişti.

Yoğun karda 1.268 sefer iptal

HAMDİ Topçu 17-20 Şubat arasında yaşanan yoğur kar yağışında 1.268 uçuşun iptal edildiğini, bunun maliyetinin 25.9 milyon euro olduğunu açıkladı. Topçu, havalimanında bekleyen 90 bin kişiye ikramda bulunduklarını, 8 bin yolcuyu da otellerde misafir ettiklerini belirtti.

300 uçaklık filo

THY’nin elde ettiği başarıları devam ettireceğini söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 2015 yılı hedeflerini şöyle aktardı: “2015 yılı sonunda toplam uçak sayımızın 293’e ulaşmasını planlıyoruz. Ayrıca 7 fırsat uçağı da gündemimizde. Onlarla birlikte yılı 300 uçakla tamamlamayı planlıyoruz. Yolcu doluluk oranının yüzde 80.3 olmasını bekliyoruz. İç hatlarda 26.1 milyon, dış hatlarda 36 milyon olmak üzere, özel kira ve hac-umre yolcusu ile birlikte toplam 63.2 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Bu yıl 3.08 milyar doları uçak olmak üzere, iştirakler dahil yaklaşık 3.74 milyar dolar yatırım planlıyoruz.”

Haberin Devamı