Gazete Vatan Logo

İTÜ’lü Prof.’tan sis önerisi

Prof. Dr. Şen, yılda 500 bin dolar harcamayla sis kabusundan kurtulma yöntemi önerdi

Başta İstanbul olmak üzere Marmara yoğun sisle boğuşurken Prof. Dr. Şen, yılda 500 bin dolar harcamayla kabustan kurtulma yöntemi önerdi.

Sis dağıtma makinesi

YOĞUN sisin önümüzdeki günlerde Marmara ve İç bölgelerde Çarşamba gününe kadar devam edeceğini söyleyen İTÜ, Meteoroloji Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen lodosun etkisiyle Çarşamba günü sisin kalkacağını belirtti ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sisin ulaşımdaki etkilerine de değinen Prof. Dr. Şen, havayolu taşımacılığında inemeyen uçağın kaybettiği yakıt ve sis dolayısıyla kalkamayan uçağın iş kaybının ekonomik değerine dikkat çeken Prof. Dr. Şen, önemli ekonomik kayıplara neden olan sis için çözüm önerisinde bulundu:

“Kamyonet gibi bir aracın arkasına konulan bir alete sislerin cinsine göre birtakım kimyasallar mesela gümüş iyodür (AgI) veya tazyikli su konulur ve püskürme yapılır. Pist üzerinde gidip gelen aracın püskürttüğü tazyikli su veya kimyasal içerikli sıvı o bölgedeki sisi dağıtır. Sisi dağıttıktan sonra havada bekleyen uçakları indirirsiniz. Sis kalkar fakat tekrar gelir. Tekrar bu araçla sisi dağıtırsınız bu şekilde hava trafiğini önlersiniz.”

İTÜ’nün iki yıl önce Türk Hava Yolları’na sunduğu ve maliyeti 500 bin dolar olan proje hakkında henüz bir gelişme olmadığını belirten Prof. Dr. Şen sis dağıtma yöntemi hakkında VATAN’a şu bilgileri verdi.”1 kg kurubuzu 50 metrelik bir alanda püskürterek 200 m çapında bir alanda 3 dakika içerisinde sisi kaldırmak mümkündür. Şayet hedef alanınız daha uzunsa bu mesafeyi artırabilirsiniz. 1 saat içinde 25 km lik mesafeyi sisten temizlersiniz. Bu işlemi sis tekrar kapladığı zaman tekrarlamak gerekir. Sabah gün ışığı etkisini artırınca sis doğal olarak kalkacaktır.”

Haberin Devamı