Gazete Vatan Logo

İtalya bir krizin tohumlarını ekiyor

İtalyan hükümeti, önceki iktidarın hedeflediğinden üç kat büyük bir açık öngören 2019 bütçesini açıkladı. Avrupa Komisyonu ile ciddi bir uzlaşmazlık yaratacak olan bu durum, İtalya piyasasını da sarstı.

İtalya bir krizin tohumlarını ekiyor

GSYH’ye oranı yüzde 130 olan borç yüküyle İtalya, AB ekonomileri içinde en ağır borcu taşıyan ülke. İtalya’nın euro bölgesinin merkezinde bir borç krizinin tohumlarını ekiyor olabileceğinden korkan AB, İtalya’yı harcamalarını kısmaya zorluyor. 4 ay önce göreve başlayan hükümet, önceki akşam açıkladığı bütçe tasarısıyla gelecek 3 yıl için GSYH’nin yüzde 2.4’üne denk bir açık öngörüyor. Hükümet, sosyal refah projelerini genişletmek, vergi indirimleri yapmak ve kamusal altyapı yatırımları için kaynak bulmak zorunda.

ING Faiz Stratejisi Sorumlusu Martin van Vliet, “Hükümet, Brüksel ile bir çarpışma noktasına doğru ilerliyor” dedi.

Çatışmadan yarar yok

Avrupa Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Pierre Moscovici ise İtalya ile AB arasında bir çatışmadan hiçbir yarar gelmeyeceğini söyledi. Moscovici, “İtalya’nın kurallara saygı göstermemesi ve çok tehlikeli düzeyde olan borcunu düşürmemesinden de kimseye yarar gelmez” diye konuştu.

İtalyan Astaldi de konkordato ilan etti

İstanbul’daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü işleten firmalardan biri olan İtalyan Astaldi, konkordato ilan etti. Astaldi’den yapılan açıklamada, “Astaldi bu geçici finansal gerginliğin üstesinden gelmek için bir kriz yönetim aracı kullanmak amacıyla konkordato ilan etmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Hisse satışı gecikti

Öte yandan Astaldi, İstanbul üçüncü boğaz köprüsündeki yüzde 33’lük payını satmak için yürüttüğü müzakerelerin geciktiğini açıkladı. Astaldi köprüdeki paylarını Çinlilere satmak istiyordu.